Ruskie pierogi wg przepisu Siostry Anastazji
Któż z nas nie przepada za domowymi pierogami. I wbrew pozorom nie są one tak trudne do przygotowania. Warto się o tym przekonać, bo, spójrzmy prawdzie w oczy, żadne kupne pierogi nie dorównają w smaku tym domowym. Polecamy sprawdzony przepis Siostry Anastazji.
CIASTO
- 1/2 kg mąki pszennej
- 1 jajko
- 1/2 płaskiej łyżeczki soli
- ok. 1 szklanki letniej wody
Mąkę przesiać na stolnicę, wbić jajko, dodać sól i wodę. Zagnieść ciasto, dobrze wyrobić - ma być wolne.
NADZIENIE
- 1/2 kg ziemniaków
- 20-30 dag białego sera
- 1 duża cebula
- tłuszcz
- sól
- pieprz
Ziemniaki ugotować i ugnieść, dodając biały ser pokruszony (nie mielony), tak aby były grudki. Dodać cebulę usmażoną na złoty kolor, doprawić solą i pieprzem - ma być pikantne.
Ciasto rozwałkować na grubość ok. 2 mm, wykroić szklanką krążki, nałożyć farsz, złożyć na pół i dobrze zlepić brzegi pierogów.
Pierogi wrzucać na wrzącą i osoloną wodę. Zamieszać i przykryć.Gdy wypłyną na wierzch, odkryć i gotować ok. 3 min. na wolnym ogniu. Podawać polane masłem lub masłem z przesmażoną cebulą.
Skomentuj artykuł