Kapuśniaczki z pieczarkami wg. s. Anastazji
183 nowe przepisy siostry Anastazji
(fot.A.Sochacki)
s. Anastazja / slo
"Wspólnota stołu to wyjątkowa i szczególna bliskość osób, bowiem ten, jakże rodzinny, kontekst przebywania razem - w czasie, gdy syci się ciało i duch się buduje - jednoczy zebranych i zobowiązuje."
ks. Stanisław Groń SJ
Cytat pochodzi ze wstępu do książki "183 nowe przepisy siostry Anastazji", z której wybraliśmy również przepis na kapuśniaczki z pieczarkami. Do kapuśniaczków polecamy barszcz!
Składniki:
- 50 dag mąki pszennej,
- 15 dag margaryny,
- 5-6 dag drożdży,
- 2 jajka,
- 2 żółtka,
- 1/2 szklanki kwaśnej śmietany,
- 2 łyżki mleka,
- cukier i sól do smaku.
CIASTO
Wykonanie:
- W naczyniu drożdże rozkruszyć z cukrem, z odrobiną mąki i mlekiem.
- Margarynę posiekać z resztą mąki, dodać sól, jajka, żółtka, śmietanę i wyrośnięte drożdże.
- Zarobić ciasto i odstawić do wyrośnięcia.
NADZIENIE
Składniki:
- 1 mała kapusta biała,
- 2 średnie cebule,
- 30 dag pieczarek,
- sól,
- pieprz,
- tłuszcz.
Wykonanie:
- Kapustę pokroić na drobne kawałki, ugotować (nie na miękko), przestudzić, odcisnąć wodę i zmielić w maszynce o grubszych otworach.
- Cebule pokroić w kostkę, zeszklić na tłuszczu, dodać drobno pokrojone pieczarki i udusić.
- Zmieloną kapustę połączyć z pieczarkami, doprawić pieprzem i solą.
- Ciasto porcjami rozwałkować. Wzdłuż brzegu ciasta rozłożyć farsz, zawinąć w rulon jeden raz, odciąć od reszty ciasta radełkiem.
- Dobrze skleić, ułożyć połączeniami do spodu.
- Nożem (nie ostrzem) zrobić dekoracyjną kratkę i ciąć na nieduże kawałki.
- Układać na natłuszczonej blaszce.
- Zostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.
- Przed włożeniem do pieca posmarować roztrzepanym jajkiem.
Przepis pochodzi z książki: 183 nowe przepisy siostry Anastazji
Tworzymy DEON.pl dla Ciebie
Tu możesz nas wesprzeć.
Skomentuj artykuł