Piernik "Gargamel"
(fot. Andrzej Sochacki)
s. Anastazja / DEON.pl
Wszystkim, którzy przygotowywać będą jakieś słodkości polecamy wyśmienity Piernik "Gargamel" Siostry Anastazji.
- 6 jaj
- 1 szklanka cukru pudru
- 25 dag płynnego miodu
- 1 przyprawa do piernika
- 1 łyżeczka sody
- 1 kostka margaryny
- 1 1/2 szklanki mąki pszennej
- 1 szklanka mąki żytniej
- 20 dag bakalii
Margarynę ucierać z cukrem, dodając po jednym żółtku i pozostałe składniki. Na końcu wmieszać ubitą na sztywno pianę z białek. Ciasto podzielić i upiec dwa placki.
- 4 jabłka
- 3/4 szklanki cukru kryształu
- 25 dag mąki pszennej
- 1 łyżeczka sody
- 4 jaja
- 25 dag bakalii
Jabłka obrać, pokroić w kostkę, zasypać cukrem i pozostawić na pół godziny. Następnie dodać bakalie, żółtka, mąkę wymieszaną z sodą, na końcu pianę z białek. Upiec.
- 25 dag masła
- 1 szklanka cukru pudru
- 1 szklanka kwaśnej śmietany
- 1 cukier waniliowy
Masło utrzeć z cukrem pudrem i cukrem waniliowym na pulchną masę. Stopniowo łączyć ze śmietaną. Podzielić na dwie części.
Przełożenie ciasta
Piernik - część masy - wkładka - druga część masy - piernik - wierzch udekorować polewą czekoladową.
Poznaj więcej przepisów na ciasta Siostry Anastazji:
- PYCHOTKA
- MAKOWIEC NA KRUCHYM CIEŚCIE Z KOKOSEM
- FIGOWIEC
- CIASTO BAKALIOWO-KOLOROWE
- SERNIK MAGDA
- MAKOWIEC ZAWIJANY
- KARPATKA
- SERNIK BRZOSKWINIOWY
- CIASTO CZEKOLADOWO-ORZECHOWE
- PIERNIK TRADYCYJNY
- SNIKERS
- SŁODKA TEŚCIOWA
- SERNIK Z MAKIEM I JABŁKAMI
- AMBASADOR
- SERNIK CZARNO-BIAŁY
Tworzymy DEON.pl dla Ciebie
Tu możesz nas wesprzeć.
Skomentuj artykuł