Nadziewane ziemniaki z boczkiem, papryką i dymką
Nadziewane ziemniaki z boczkiem, papryką i dymką to doskonały pomysł na samodzielne danie bądź dodatek do mięs czy ryb. Pięknie się prezentują i świetnie smakują!
Składniki:
- 4 duże ziemniaki
- 20 dag wędzonego boczku
- 1 czerwona papryka
- 15 dag kwaśnej śmietany
- 1/2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku
- 2 łyżeczki mieszanki ziół prowansalskich
- ser żółty
- cebula dymka
Ziemniaki dokładnie wyszorować pod bieżącą wodą i ugotować w mundurkach w osolonej wodzie. Następnie odcedzić i pozostawić do wystygnięcia.
Boczek i paprykę pokroić w kostkę. Przesmażyć chwilę na patelni.
Śmietanę wymieszać z papryką w proszku i ziołami.
Ziemniaki przekroić na pół i wydrążyć miąższ, tak by pozostał brzeg o szerokości ok. 0,5 cm.
Wydrążony miąższ rozgnieść i wymieszać z boczkiem i papryką, dodać śmietanę z przyprawami i ponownie wymieszać.
Wydrążone ziemniaki wypełnić nadzieniem, posypać startym żółtym serem, ułożyc w naczyniu żaroodpornym i piec w piekarniku ok. 10 minut w tem. 200 st. C.
Podawać posypane zieloną cebulką.
Smacznego!
Skomentuj artykuł