Ziemniaki à la Duchesse
(fot. sxc.hu)
Stanisława Hanausek i Anna Karaś / slo
Ziemniaki à la Duchesse czyli "na sposób księżnej, czy hrabiny" (jak kto woli) - zamiast ziemniaków purée - to sposób na urozmaicenie dań.
(na 4 osoby)
Składniki:
- 1 kg ziemniaków,
- 4 jajka,
- 15 dkg masła,
- sól,
- pieprz.
Sposób przygotowania:
- Ziemniaki lepiej upiec niż ugotować.
- Przetrzeć przez sito lub przemleć przez maszynkę i dodać masło i żółtka.
- Posolić, popieprzyć.
- Utworzyć z masy kulę i rozpłaszczyć ją niezbyt cienko na stolnicy posypanej mąką.
- Pokroić w grubą kostkę.
- Zrobić nożem dekoracyjną kostkę na powierzchni, posmarować mlekiem lub żółtkiem i smażyć na gorącym maśle, obracając, aby były złote z obu stron.
- Podawać najlepiej do ryby smażonej, do mięsa bez sosu.
Tworzymy DEON.pl dla Ciebie
Tu możesz nas wesprzeć.
Skomentuj artykuł