Ziemniaki à la Duchesse

Ziemniaki à la Duchesse
(fot. sxc.hu)
Stanisława Hanausek i Anna Karaś / slo

Ziemniaki à la Duchesse czyli "na sposób księżnej, czy hrabiny" (jak kto woli) - zamiast ziemniaków purée - to sposób na urozmaicenie dań.

(na 4 osoby)

Składniki:

DEON.PL POLECA

  • 1 kg ziemniaków,
  • 4 jajka,
  • 15 dkg masła,
  • sól,
  • pieprz.

Sposób przygotowania:

  • Ziemniaki lepiej upiec niż ugotować.
  • Przetrzeć przez sito lub przemleć przez maszynkę i dodać masło i żółtka.
  • Posolić, popieprzyć.
  • Utworzyć z masy kulę i rozpłaszczyć ją niezbyt cienko na stolnicy posypanej mąką.
  • Pokroić w grubą kostkę.
  • Zrobić nożem dekoracyjną kostkę na powierzchni, posmarować mlekiem lub żółtkiem i smażyć na gorącym maśle, obracając, aby były złote z obu stron.
  • Podawać najlepiej do ryby smażonej, do mięsa bez sosu.
Tworzymy DEON.pl dla Ciebie
Tu możesz nas wesprzeć.

Skomentuj artykuł

Ziemniaki à la Duchesse
Wystąpił problem podczas pobierania komentarzy.
Nikt jeszcze nie skomentował tego wpisu.