Spróbuj zapiekanki z ziemniaków wg s. Anastazji
(fot. pixabay)
slo
W brytfannie ułożyć warstwę ziemniaków, połowę pieczarek (lub wędliny), cebuli i jajek, kolejną warstwę ziemniaków, resztę składników, a na wierzchu znowu ziemniaki. I zapiekanka gotowa!
Składniki:
- 1 kg ziemniaków
- 6 jajek
- 20 dag pieczarek lub wędliny
- 2 średnie cebule
- 1/2 szklanki kwaśnej śmietany
- 10 dag twardego żółtego sera
- sól
- pieprz
- tłuszcz
Wykonanie:
Ziemniaki obrać, ugotować i pokroić na plasterki.
3 jajka ugotować i pokroić. Pieczarki (lub wędlinę) pokroić i usmażyć.
Cebulę pokroić i usmażyć na złoty kolor.
W brytfannie ułożyć warstwę ziemniaków, połowę pieczarek (lub wędliny), cebuli i jajek, kolejną warstwę ziemniaków, resztę składników, a na wierzchu znowu ziemniaki.
Roztrzepać 3 jajka ze śmietaną, dodać soli, pieprzu, wymieszać i zalać ziemniaki.
Wierzch posypać serem startym na tarce o grubych oczkach. Włożyć do piekarnika i zapiec.
Smacznego!
Tworzymy DEON.pl dla Ciebie
Tu możesz nas wesprzeć.
Skomentuj artykuł