Makowiec zawijany - świąteczny klasyk
Klasyk świąteczny według przepisu siostry Anastazji - makowiec zawijany. Najsmaczniejszy z makowców, w środku wilgotny i pełen bakalii. Doskonały na świąteczny stół!
Przepis na ciasto
- 75 dag mąki pszennej
- 1 1/2 kostki margaryny
- 8 dag drożdży
- 3 żółtka
- 2 łyżeczki proszku
- do pieczenia
- 1 szklanka kwaśnej śmietany
- 2 łyżki cukru kryształu
- 1/3 łyżeczki soli
Margarynę posiekać z solą i proszkiem do pieczenia. Zrobić rozczyn z drożdży i cukru. Gdy będzie płynny - wlać do mąki. Dodać żółtka i śmietanę. Dobrze wyrobić ciasto. Utoczyć kulę i zanurzyć w zimnej wodzie. Gdy wypłynie i zacznie pękać - wyjąć i ułożyć na deseczce, by ciasto obciekło z wody.
Przepis na nadzienie
- 40 dag maku
- 15 dag masła
- 3/4 szklanki płynnego miodu
- 1 cukier waniliowy
- 10 dag orzechów krojonych
- 10 dag rodzynek
- 10 dag migdałów krojonych
- 1 olejek migdałowy
- 1/2 szklanki cukru
- 4 żółtka
- 6 białek
- 1/3 łyżeczki soli
Mak sparzyć i dwukrotnie zemleć. Masło roztopić i dodać miód, cukier, cukier waniliowy, mak, bakalie, żółtka, sól, olejek. Wszystko dobrze wymieszać. Podsmażyć. Białka ubić i wmieszać do przestudzonego maku.
Ciasto podzielić na dwie części (lub wg uznania). Każdą część rozwałkować.Na powierzchnię ciasta nałożyć i rozsmarować masę makową. Zwinąć w rulon i luźno w papier do pieczenia. Włożyć do wąskiej formy. Nakłuć patyczkiem w kilku miejscach. Wyrośnięte ciasto upiec. Jeżeli będziemy przy pieczeniu korzystać z dużej blachy, należy pamiętać o dokładnym zawinięciu ciasta w papier do pieczenia.
Skomentuj artykuł