Pychotka - słodki przebój Siostry Anastazji
(fot. Andrzej Sochacki)
S. Anastazja / DEON.pl / apio
Wszystkim, którzy przygotowywać będą świąteczne słodkości polecamy wyśmienitą "Pychotkę" Siostry Anastazji.
- 20 dag margaryny
- 40 dag mąki
- 10 dag cukru pudru
- 4 jajka
- 2 łyżki kwaśnej śmietany
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 płaska łyżeczka amoniaku
- 1-2 małe słoiki powideł
Margarynę, mąkę z proszkiem i amoniakiem, żółtka i śmietanę wymieszać i zarobić ciasto.
Podzielić na 2 części.
Każdą część rozwałkować i wyłożyć na 2 foremki.
Białka ubić z cukrem na pianę.
Oba ciasta posmarować powidłami i nałożyć ubitą pianę.
Można posypać pokrojonymi orzechami.
Piec w temp. 200'C przez 30 min.
Po upieczeniu przełożyć masą.
- 25 dag masła
- 1/2 l mleka
- 5 żółtek
- 20 dag cukru pudru
- 3 łyżki mąki pszennej
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
Ugotować budyń i schłodzić.
Masło utrzeć.
Do masła dodawać stopniowo (po łyżce) przestudzony budyń, ciągle ucierając.
Poznaj więcej przepisów na ciasta Siostry Anastazji:
Tworzymy DEON.pl dla Ciebie
Tu możesz nas wesprzeć.
Skomentuj artykuł