Ciasto czekoladowo-orzechowe
(fot. Andrzej Sochacki)
S. Anastazja / DEON.pl / apio
Wszystkim, którzy przygotowywać będą świąteczne słodkości polecamy wyśmienite ciasto czekoladowo-orzechowe Siostry Anastazji.
- 8 jajek
- 32 dag cukru kryształu
- 23 dag mąki pszennej
- 2 łyżki kakao
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Białka ubić, dodać cukier i żółtka. Na końcu dodać mąkę wymieszaną z proszkiem i kakao. Upiec biszkopt i przekroić na pół. Piec w temp. 180'C przez 30 min.
- 25 dag orzechów krojonych
- 5 jajek
- 25 dag cukru kryształu
- 2 łyżki miodu płynnego
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 2 łyżki mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Ubić białka. Ciągle mieszając, dodać cukier, żółtka, mąkę zmieszaną z proszkiem, orzechy i miód. Piec w słabo nagrzanym piekarniku do zarumienienia.
- 30 dag masła
- 2 jajka
- cukier do smaku
- czekolada lub kakao
Masło utrzeć. Jajka z cukrem ubić na parze. Przestudzone dodać do utartego masła. Dla koloru dodać rozpuszczoną czekoladę lub kakao.
Biszkopt – masa – placek orzechowy – masa – biszkopt – polewa czekoladowa.
Poznaj więcej przepisów na ciasta Siostry Anastazji:
- PYCHOTKA
- MAKOWIEC NA KRUCHYM CIEŚCIE Z KOKOSEM
- FIGOWIEC
- CIASTO BAKALIOWO-KOLOROWE
- SERNIK MAGDA
- MAKOWIEC ZAWIJANY
- KARPATKA
- SERNIK BRZOSKWINIOWY
- PIERNIK TRADYCYJNY
- SNIKERS
- SŁODKA TEŚCIOWA
- SERNIK Z MAKIEM I JABŁKAMI
- AMBASADOR
- PIERNIK GARGAMEL
- SERNIK CZARNO-BIAŁY
Tworzymy DEON.pl dla Ciebie
Tu możesz nas wesprzeć.
Skomentuj artykuł