Makowiec na kruchym cieście z kokosem
(fot. Andrzej Sochacki)
S. Anastazja / DEON.pl / apio
Wszystkim, którzy przygotowywać będą świąteczne słodkości polecamy wyśmienity makowiec na kruchym cieście z kokosem Siostry Anastazji.
Przepis na ciasto
- 60 dag mąki
- 30 dag margaryny
- 20 dag cukru pudru
- 6 żółtek
- 3 łyżki kwaśnej śmietany
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka kakao
Posiekać margarynę z mąką. Dodać resztę składników i zarobić ciasto. Podzielić na 3 części: I - wyłożyć na blachę, II - zamrozić, III - dodać kakao i też zamrozić.
Przepis na kokos
- 6 białek
- 3/4 szklanki cukru
- 20 dag wiórków kokosowych
Białka ubić na sztywno. Dodać cukier, kokos i wymieszać.
Przepis na mak
- 30 dag maku
- 2 jajka
- 2 łyżki masła
- olejek migdałowy
- rodzynki
- trochę siekanych orzechów
- 3 łyżki miodu
- cukier do smaku
Mak sparzyć i zemleć. Dodać żółtka, masło roztopione, olejek migdałowy, rodzynki, miód, cukier i trochę siekanych orzechów. Ubić białka na pianę, dodać do maku i lekko wymieszać.
Przygotowanie do pieczenia:
Ciasto I rozwałkować, wyłożyć do foremki i posmarować powidłami.
Mak i kokos układać na przemian pasami wzdłuż foremki.
Na to zetrzeć ciasto III i znów kłaść pasami, odwrotnie, kokos i mak.
Na wierzch zetrzeć ciasto białe.
Piec w temp. 180'C przez 40-50 min.
Poznaj więcej przepisów na ciasta Siostry Anastazji:
Tworzymy DEON.pl dla Ciebie
Tu możesz nas wesprzeć.
Skomentuj artykuł