Słodka Teściowa
Dziś "Słodka Teściowa" siostry Anastazji, czyli jeszcze jeden powód, by się nie odchudzać.
Przepis na biszkopt ciemny
- 6 jaj
- 1 szklanka cukru kryształu
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 3/4 szklanki mąki pszennej
- 2-3 łyżeczki kakao
Białka ubić na sztywno, dodać cukier i żółtka. Dodać mąkę zmieszaną z proszkiem, na końcu kakao i lekko wymieszać. Wylać na formę do pieczenia. Piec w temp. 160-180°C ok. 30-40 min.
Przepis na cisto makowo-kokosowe
- 5 białek
- 1/2 szklanki cukrU
- 10 dag wiórków kokosowych
- 1/2 szklanki suchego maku
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Białka ubić na sztywną pianę. Dodać pozostałe składniki i lekko wymieszać. Piec w temp. 160-180'C ok. 30-40 min.
Przepis na masę
- 5 żółtek
- 1/2 szklanki kwaśnej śmietany
- 1 cukier waniliowy
- 25 dag masła
- 6 łyżek cukru pudru
- 1 l mleka
Mleko i cukier waniliowy zagotować i odstawić. Wymieszać żółtka ze śmietaną, wlać do mleka i zagotować. Odstawić na ok. 30 min. Odcedzić przez gęste sito. Utrzeć masło z cukrem, dodać uzyskany ser i wymieszać.
Uwaga: Można dodać, krojoną w kostkę, galaretkę, owoce, czekoladę, bakalie.
Wierzch ciasta
- 1 duża paczka okrągłych biszkoptów
- 2-3 jasne galaretki
- rodzynki
Przełożenie ciasta
Ciemny biszkopt - masa - ciasto makowo-kokosowe - masa - ciemny biszkopt - masa - okrągłe biszkopty - na każdy biszkopt nałożyć rodzynkę - galaretka.
Skomentuj artykuł