Ciasto bakaliowo-kolorowe
Wszystkim, którzy przygotowywać będą świąteczne słodkości polecamy wyśmienite ciasto bakaliowo-kolorowe Siostry Anastazji.
Upiec cienki jasny biszkopt.
- 6 jajek
- 1 szklanka cukru kryształu
- 1 szklanka mąki
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
Białka ubić na sztywno, dodać cukier i żółtka. Dodać mąkę zmieszaną z proszkiem i lekko wymieszać. Wylać na formę do pieczenia. Piec w temp. 160-180'C ok. 30-40 min.
- 4 jajka
- 2 łyżki mąki pszennej
- 2 łyżki kakao
- 6 łyżek cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Przygotować ciasto jak biszkopt. Piec w temp. 180'C przez 30-40 min.
- 5 białek
- 1 łyżka mąki pszennej
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 20 dag orzechów krojonych
- 20 dag cukru kryształu
- 1 łyżka miodu
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Białka ubić, dodać cukier i dobrze ubić. Dodać resztę składników i delikatnie wymieszać. Piec w temp. 180'C przez 30-40 min.
- 5 białek
- 1 szklanka cukru kryształu
- 20 dag wiórków kokosowych
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 4 łyżki soku z cytryny
Białka ubić, dodać cukier. Dodać resztę składników i delikatnie wymieszać. Piec w temp. 180'C przez 30-40 min.
- 1 l mleka
- 10 żółtek
- 3 łyżki mąki pszennej
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 cukier waniliowy
- 15 łyżek cukru kryształu
- 50 dag masła
- 1-2 łyżeczki kakao
- mandarynki z puszki
- brzoskwinie z puszki
W 1/2 szklanki mleka roztrzepać żółtka,mąkę pszenną i ziemniaczaną. Resztę mleka zagotować z cukrem waniliowym i cukrem kryształem. Dodać roztrzepane żółtka z mąką i ugotować budyń. Masło utrzeć dodając, po 1 łyżce, przestudzony budyń. Utartą masę podzielić na 3 części:
– do I dodać kakao
– do II dodać pokrojone mandarynki
– do III dodać pokrojone brzoskwinie
Przełożenie placka:
Biszkopt – masa z mandarynkami – placek orzechowy – masa kakaowa – placek kokosowy – masa z brzoskwiniami – placek kakaowy – polewa czekoladowa.
Skomentuj artykuł