Słodki Snikers według siostry Anastazji
Nieco pracochłonny "Słodki Snikers Siostry Anastazji" ale za to, jaka rozkosz dla podniebienia - wprost niebiańska!
(fot. Andrzej Sochacki)
s. Anastazja / DEON.pl / apio
Wszystkim, którzy przygotowywać będą świąteczne słodkości polecamy wyśmienity Snikers Siostry Anastazji.
Przepis na ciasto pierwsze
- 7 jaj
- 5 łyżek mąki pszennej
- 2 łyżki kakao
- 1 łyżeczka proszku
- do pieczenia
- 3/4 szklanki cukru pudru
Ubić białka z cukrem, dodać żółtka, a na końcu mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao. Ciasto upiec i przekroić na dwie części.
Przepis na ciasto drugie
- 25 dag mielonych orzechów
- 3/4 szklanki cukru pudru
- 1 łyżka mąki pszennej
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka proszku
- do pieczenia
- 5 białek
Ubić białka z cukrem, dodać orzechy i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Upiec ciasto.
Przepis na masę
- 5 żółtek
- 1/2 szklanki mleka
- 1/2 szklanki cukru kryształu
- 1 1/2 kostki masła
Żółtka roztrzepać z mlekiem i cukrem, zagotować, ciągle mieszając. Masło utrzeć, dodając przestudzoną masę żółtkową (można do smaku dodać spirytus).
Dodatki do snikersa
- 1 puszka słodkiego mleka skondensowanego (gotowanego przez ok. 3 godz.)
- 3-4 łyżki krojonych orzechów
- wiórki czekoladowe
Przełożenie ciasta
Ciasto I (część) - 3/4 masy - ciasto II - mleko skondensowane - druga część ciasta I - pozostała masa na wierzch. Posypać orzechami lub startą czekoladą.
Poznaj więcej przepisów na ciasta Siostry Anastazji:
Tworzymy DEON.pl dla Ciebie
Tu możesz nas wesprzeć.
Skomentuj artykuł