Fistaszki, które nie uczulają

Orzeszki udało się wyhodować zespołowi prof. Soheili Maleki bez użycia genetycznych manipulacji (fot. EuroMagic)
PAP - Nauka w Polsce / slo

Orzeszki ziemne o mniejszej zawartości alergenów pozwoliłyby uniknąć wielu problemów z uczuleniami - informuje serwis "BBC News/Health".

Orzeszki udało się wyhodować zespołowi prof. Soheili Maleki bez użycia genetycznych manipulacji, dzięki odpowiedniemu krzyżowaniu rozmaitych odmian. Mają obniżony poziom uczulających białek, a niektóre alergeny udało się wyeliminować całkowicie.

U osób uczulonych na orzeszki ziemne, w razie kontaktu z nimi, często dochodzi do problemów z oddychaniem, a w ciężkich przypadkach do groźnego dla życia wstrząsu anafilaktycznego. Właśnie dlatego na wielu produktach pojawiają się ostrzegawcze napisy - "Może zawierać orzeszki ziemne". Hipoalergiczne orzeszki byłyby bezpieczniejsze dla już uczulonych, a w przypadku małych dzieci zapobiegałyby powstawaniu alergii. Na razie jednak nie wiadomo, na ile trwałe okażą się ich właściwości podczas typowej uprawy. Powinny trafić na rynek w ciągu dwóch do pięciu lat.

Tworzymy DEON.pl dla Ciebie
Tu możesz nas wesprzeć.

Skomentuj artykuł

Fistaszki, które nie uczulają
Komentarze (0)
Nikt jeszcze nie skomentował tego wpisu.