Aromatyczna, kremowa i pełna smaku – tarta dyniowa to kwintesencja jesieni. Połączenie kruchego, maślanego spodu z delikatnym nadzieniem z dyni hokkaido, twarogu i nuty cynamonu sprawia, że ten deser podbije serca domowników i gości. Dodatek mlecznej czekolady nadaje jej wyjątkowej słodyczy i aksamitnej konsystencji.
Aromatyczna, kremowa i pełna smaku – tarta dyniowa to kwintesencja jesieni. Połączenie kruchego, maślanego spodu z delikatnym nadzieniem z dyni hokkaido, twarogu i nuty cynamonu sprawia, że ten deser podbije serca domowników i gości. Dodatek mlecznej czekolady nadaje jej wyjątkowej słodyczy i aksamitnej konsystencji.
Zapach świeżo pieczonej szarlotki to dla wielu z nas wspomnienie dzieciństwa i rodzinnych spotkań. To ciasto, które łączy prostotę z domowym ciepłem, a jednocześnie nigdy się nie nudzi. Delikatne, kruche ciasto i soczyste jabłka tworzą duet idealny – szczególnie wtedy, gdy chcemy sprawić bliskim radość przy niedzielnej kawie.
Zapach świeżo pieczonej szarlotki to dla wielu z nas wspomnienie dzieciństwa i rodzinnych spotkań. To ciasto, które łączy prostotę z domowym ciepłem, a jednocześnie nigdy się nie nudzi. Delikatne, kruche ciasto i soczyste jabłka tworzą duet idealny – szczególnie wtedy, gdy chcemy sprawić bliskim radość przy niedzielnej kawie.
Kwasy tłuszczowe omega-3, znane jako „dobre tłuszcze”, odgrywają niezwykle istotną rolę w prawidłowym funkcjonowaniu organizmu. Choć obecne są w rybach, siemieniu lnianym czy orzechach włoskich, wiele osób sięga również po suplementy diety. Medonet odpowiada na pytania, jak najlepiej spożywać omega-3, aby w pełni wykorzystać ich korzyści zdrowotne? Eksperci podejmują próbę odpowiedzi na te pytania, wskazując najefektywniejsze sposoby suplementacji. 
Kwasy tłuszczowe omega-3, znane jako „dobre tłuszcze”, odgrywają niezwykle istotną rolę w prawidłowym funkcjonowaniu organizmu. Choć obecne są w rybach, siemieniu lnianym czy orzechach włoskich, wiele osób sięga również po suplementy diety. Medonet odpowiada na pytania, jak najlepiej spożywać omega-3, aby w pełni wykorzystać ich korzyści zdrowotne? Eksperci podejmują próbę odpowiedzi na te pytania, wskazując najefektywniejsze sposoby suplementacji. 
dm
Prosty sposób na ogórki małosolne to trochę chęci i trochę składników. Każdy ze znanych przepisów różni się nieco od siebie. Do tych „po watykańsku” należy dołożyć garść rodzynek. Wiele opinii wskazuje, że ten nieznaczący szczegół sprawia, że smakują lepiej. Najlepiej jednak ocenić samemu. Przepis jest dedykowany przede wszystkim tym, którzy robią przetwory po raz pierwszy. Całość nie jest droga.
Prosty sposób na ogórki małosolne to trochę chęci i trochę składników. Każdy ze znanych przepisów różni się nieco od siebie. Do tych „po watykańsku” należy dołożyć garść rodzynek. Wiele opinii wskazuje, że ten nieznaczący szczegół sprawia, że smakują lepiej. Najlepiej jednak ocenić samemu. Przepis jest dedykowany przede wszystkim tym, którzy robią przetwory po raz pierwszy. Całość nie jest droga.
onet / red.
Po długim, wyczerpującym dniu marzymy o czymś ciepłym, sycącym i nieskomplikowanym. W takich momentach na ratunek przychodzi zupa warzywna z soczewicą - prosta, pożywna i gotowa w mniej niż 20 minut. Ten przepis to idealna propozycja dla zabieganych, którzy chcą zadbać o zdrowe odżywianie bez spędzania godzin w kuchni.
Po długim, wyczerpującym dniu marzymy o czymś ciepłym, sycącym i nieskomplikowanym. W takich momentach na ratunek przychodzi zupa warzywna z soczewicą - prosta, pożywna i gotowa w mniej niż 20 minut. Ten przepis to idealna propozycja dla zabieganych, którzy chcą zadbać o zdrowe odżywianie bez spędzania godzin w kuchni.
rozkoszny.pl / jh
Zapomnij o nudnych jajkach sadzonych czy klasycznej jajecznicy. Przed Tobą śniadanie, które zmienia wszystko: jajka w sosie harissa. Inspirowane tureckim çılbır, ale z autorskim twistem – bez jajek w koszulce i z pikantnym, uzależniającym sosem, który sprawia, że ten talerz smakuje jak coś wyjętego z najlepszej bliskowschodniej restauracji.
Zapomnij o nudnych jajkach sadzonych czy klasycznej jajecznicy. Przed Tobą śniadanie, które zmienia wszystko: jajka w sosie harissa. Inspirowane tureckim çılbır, ale z autorskim twistem – bez jajek w koszulce i z pikantnym, uzależniającym sosem, który sprawia, że ten talerz smakuje jak coś wyjętego z najlepszej bliskowschodniej restauracji.
rozkoszny.pl / jh
Na wielkanocnym stole babka to klasyk. Ale nie każda z nich zapisuje się w pamięci gości – wiele z nich bywa sucha, zbyt krucha albo nijaka. Ta jest inna. Babka majonezowa z grejpfrutowym lukrem to przepis dla wszystkich, którzy cenią sobie prostotę, ale nie chcą iść na kompromis ze smakiem.
Na wielkanocnym stole babka to klasyk. Ale nie każda z nich zapisuje się w pamięci gości – wiele z nich bywa sucha, zbyt krucha albo nijaka. Ta jest inna. Babka majonezowa z grejpfrutowym lukrem to przepis dla wszystkich, którzy cenią sobie prostotę, ale nie chcą iść na kompromis ze smakiem.
rozkoszny.pl / jh
Dla wielu to kulinarny symbol świąt. Dla innych – przereklamowana pulpa z warzyw, groszku i majonezu. Sałatka jarzynowa dzieli Polaków jak mało który temat przy stole. Ale jeśli myślisz, że znasz ją na wylot – przygotuj się na rewolucję.
Dla wielu to kulinarny symbol świąt. Dla innych – przereklamowana pulpa z warzyw, groszku i majonezu. Sałatka jarzynowa dzieli Polaków jak mało który temat przy stole. Ale jeśli myślisz, że znasz ją na wylot – przygotuj się na rewolucję.
rozkoszny.pl / jh
Sernik baskijski zna już niemal każdy, kto choć raz zahaczył o kulinarny Instagram. Charakterystyczny, z przypieczonym na ciemno wierzchem i kremowym, niemal płynnym środkiem, zrobił furorę wśród domowych cukierników i profesjonalnych szefów kuchni. Ale teraz przyszedł czas na jego najbardziej dekadencką wersję – pistacjowy sernik baskijski z sosem z białej czekolady.
Sernik baskijski zna już niemal każdy, kto choć raz zahaczył o kulinarny Instagram. Charakterystyczny, z przypieczonym na ciemno wierzchem i kremowym, niemal płynnym środkiem, zrobił furorę wśród domowych cukierników i profesjonalnych szefów kuchni. Ale teraz przyszedł czas na jego najbardziej dekadencką wersję – pistacjowy sernik baskijski z sosem z białej czekolady.
Onet.pl / jh
Chcesz, by twój wielkanocny stół zachwycił nie tylko tradycyjnymi smakami, ale i czymś wyjątkowym? Ten prosty przepis na domowy chleb orkiszowy z ziarnami to idealna propozycja – zdrowa, efektowna i przepyszna.
Chcesz, by twój wielkanocny stół zachwycił nie tylko tradycyjnymi smakami, ale i czymś wyjątkowym? Ten prosty przepis na domowy chleb orkiszowy z ziarnami to idealna propozycja – zdrowa, efektowna i przepyszna.
pyszności / jh
Naturalne farbowanie jajek to tradycja, która znów staje się popularna. Wystarczy kilka buraków, aby twoje pisanki nabrały intensywnych, pięknych odcieni różu i bordo. Sprawdź prosty przepis i zobacz, jak łatwo uniknąć chemii przy wielkanocnym stole.
Naturalne farbowanie jajek to tradycja, która znów staje się popularna. Wystarczy kilka buraków, aby twoje pisanki nabrały intensywnych, pięknych odcieni różu i bordo. Sprawdź prosty przepis i zobacz, jak łatwo uniknąć chemii przy wielkanocnym stole.
jh
Jajka na twardo to wielkanocna klasyka. Ale jeśli chcesz zaskoczyć gości czymś więcej niż tradycyjną połówką z majonezem – mamy dla Ciebie trzy sprawdzone przepisy na jajka inaczej. Te wersje są proste, efektowne i... znikają ze stołu jako pierwsze. Sprawdzą się idealnie na Wielkanoc, ale też na każdej imprezie czy rodzinnym spotkaniu. Zobacz, jak w kilku krokach zrobić jajka nadziewane, jajka w sosie tatarskim i jajka w galarecie.
Jajka na twardo to wielkanocna klasyka. Ale jeśli chcesz zaskoczyć gości czymś więcej niż tradycyjną połówką z majonezem – mamy dla Ciebie trzy sprawdzone przepisy na jajka inaczej. Te wersje są proste, efektowne i... znikają ze stołu jako pierwsze. Sprawdzą się idealnie na Wielkanoc, ale też na każdej imprezie czy rodzinnym spotkaniu. Zobacz, jak w kilku krokach zrobić jajka nadziewane, jajka w sosie tatarskim i jajka w galarecie.
Wielkanoc to nie tylko żurek i jajka. To także wyjątkowe, pachnące domowe ciasta, które kojarzą się z rodziną, tradycją i dzieciństwem. Jeśli szukasz sprawdzonych przepisów, sięgnij po niezawodne receptury siostry Anastazji. Te wypieki to wielkanocne klasyki – proste w wykonaniu, a zachwycające w smaku.
Wielkanoc to nie tylko żurek i jajka. To także wyjątkowe, pachnące domowe ciasta, które kojarzą się z rodziną, tradycją i dzieciństwem. Jeśli szukasz sprawdzonych przepisów, sięgnij po niezawodne receptury siostry Anastazji. Te wypieki to wielkanocne klasyki – proste w wykonaniu, a zachwycające w smaku.
Logo źródła: WAM dm
Skorzystaj z doświadczenia i słynnych przepisów siostry Anastazji, które pokochały miliony Polaków. Ciasta wykonane według jej receptur smakują wyśmienicie, wspaniale się prezentują, a co najważniejsze zawsze się udają! Bez trudu upieczesz Kokosową śnieżynkę, Rajską szarlotkę czy Tort makowy.
Skorzystaj z doświadczenia i słynnych przepisów siostry Anastazji, które pokochały miliony Polaków. Ciasta wykonane według jej receptur smakują wyśmienicie, wspaniale się prezentują, a co najważniejsze zawsze się udają! Bez trudu upieczesz Kokosową śnieżynkę, Rajską szarlotkę czy Tort makowy.
PAP/dm
Produkcja słodyczy bożonarodzeniowych w Opactwie Notre Dame de la Paix, niedaleko Nicei w południowej Francji, ma swój początek w 1950 roku. Od tego czasu do dziś, tutejsze zakonnice przygotowują ręcznie wyrabiane słodkości. Czekoladki są przygotowywane dla klientów indywidualnych i sklepów klasztornych w całej Francji. Prace rozpoczynają się kilka tygodni przed świętami i jest to gorący czas dla opactwa. I tak od 74 lat francuskie zakonnice dzielą się swoimi talentami kulinarnymi.
Produkcja słodyczy bożonarodzeniowych w Opactwie Notre Dame de la Paix, niedaleko Nicei w południowej Francji, ma swój początek w 1950 roku. Od tego czasu do dziś, tutejsze zakonnice przygotowują ręcznie wyrabiane słodkości. Czekoladki są przygotowywane dla klientów indywidualnych i sklepów klasztornych w całej Francji. Prace rozpoczynają się kilka tygodni przed świętami i jest to gorący czas dla opactwa. I tak od 74 lat francuskie zakonnice dzielą się swoimi talentami kulinarnymi.
Logo źródła: WAM dm
Nigdy nie spotkałam się z rozwojem niedoczynności tarczycy ani wola po diecie. Dzieje się wręcz przeciwnie: niedoczynność tarczycy ustępuje i wole się cofa. Lekarka proponuje przepisy z diety warzywno-owocowej, które wspomagają leczenie chorób metabolicznych.
Nigdy nie spotkałam się z rozwojem niedoczynności tarczycy ani wola po diecie. Dzieje się wręcz przeciwnie: niedoczynność tarczycy ustępuje i wole się cofa. Lekarka proponuje przepisy z diety warzywno-owocowej, które wspomagają leczenie chorób metabolicznych.
Onet.pl / jh
Złota owsianka, wzbogacona o kurkumę, staje się jednym z najpopularniejszych śniadań w sezonie przeziębieniowym. Ten prosty, ale pełen zdrowotnych korzyści posiłek zyskuje coraz więcej zwolenników.
Złota owsianka, wzbogacona o kurkumę, staje się jednym z najpopularniejszych śniadań w sezonie przeziębieniowym. Ten prosty, ale pełen zdrowotnych korzyści posiłek zyskuje coraz więcej zwolenników.
PAP/dm
Tradycyjnym okrzykiem „O'zapft is” (napoczęte) nadburmistrz Monachium Dieter Reiter otworzył w sobotę w południe pierwszą beczkę piwa, inaugurując w ten sposób początek 189. Oktoberfestu. Największy na świecie festiwal piwa na monachijskiej Theresienwiese potrwa do 6 października.
Tradycyjnym okrzykiem „O'zapft is” (napoczęte) nadburmistrz Monachium Dieter Reiter otworzył w sobotę w południe pierwszą beczkę piwa, inaugurując w ten sposób początek 189. Oktoberfestu. Największy na świecie festiwal piwa na monachijskiej Theresienwiese potrwa do 6 października.
Onet.pl / jh
W poszukiwaniu przepisu na idealne śniadanie czy przekąskę, warto zwrócić uwagę na alternatywy, które łączą w sobie smakowitość z wartościami odżywczymi. Oto propozycja, która z pewnością zadowoli nawet najbardziej wymagające podniebienia: puszyste i miękkie placki z bananów i kefiru.
W poszukiwaniu przepisu na idealne śniadanie czy przekąskę, warto zwrócić uwagę na alternatywy, które łączą w sobie smakowitość z wartościami odżywczymi. Oto propozycja, która z pewnością zadowoli nawet najbardziej wymagające podniebienia: puszyste i miękkie placki z bananów i kefiru.
Logo źródła: WAM Siostra Anastazja/DEON.pl/jh
Sezon na cukinię w pełni, ale skończyły ci się pomysły, co z niej zrobić? Oto krem z cukinii podany z kurkami – prosty, ale zachwycający smakami lasu. Jeśli szukasz inspiracji na coś nowego, ten przepis wprowadzi świeżość do Twojego menu i sprawi, że na nowo zakochasz się w cukinii!
Sezon na cukinię w pełni, ale skończyły ci się pomysły, co z niej zrobić? Oto krem z cukinii podany z kurkami – prosty, ale zachwycający smakami lasu. Jeśli szukasz inspiracji na coś nowego, ten przepis wprowadzi świeżość do Twojego menu i sprawi, że na nowo zakochasz się w cukinii!