pacjent.gov.pl/dm
Nasze ciało składa się w około 70 proc. z wody, którą szybko tracimy szczególnie latem. Jak zatem dbać o odpowiednie nawodnienie i dlaczego jest to tak ważne?
DEON.pl / mł
Jest limonkowo słodki, orzeźwiający i idealny do sączenia w upalne dni, gdy żar leje się z nieba. By go przygotować, potrzeba kilku prostych składników i... tłuczka. Wypróbuj nasz przepis na virgin mojito!
Onet.pl / jh
Roślina, która działa lepiej niż siemię lniane. Dowiedz się, jak przygotować napar z babki płesznik, który pomoże zredukować tkankę tłuszczową i poprawi funkcjonowanie jelit.
Onet.pl / jh
Słyszysz syczenie po otwarciu słoika z ogórkami kiszonymi? Nie ma powodów do obaw – to całkowicie normalne. Syczenie to rezultat procesu fermentacji, podczas którego cukry są przekształcane w kwas mlekowy i dwutlenek węgla. Ten ostatni uchodzi z warzyw, co powoduje charakterystyczny dźwięk.
dm
Ten deser będzie smakował każdemu. Klasyczne połączenie truskawek i mleka czekoladowego z liśćmi mięty przypomni nam wakacyjne, dziecięce dni. Może być też podany z kostkami lodu, wtedy będzie nie tylko bardzo smaczny, ale również orzeźwiający.
dm
Nie trzeba być mistrzem kuchni, by zrobić tę tradycyjną polską potrawę. Placki ziemniaczane można jeść bez dodatków jako danie. Często serwuje się je z sosem mięsnym i ogórkiem, które dopełniają obiadowy zestaw. Przepis jest prosty i nie jest drogi.
dm
Nie masz pomysłu na posiłek? Znudziły ci się dotychczasowe przepisy? Oto rozwiązanie: zupa szparagowa. Elegancka i bardzo smaczna. Zupa nadaje się jako codzienne danie, a także na specjalne okazje.
dm
Zielony koktajl jest prosty w przygotowaniu. Wystarczy kilka owoców i warzyw w niedużej ilości. Jest również pyszny. Jednak najważniejszą jego cechą jest to prozdrowotny charakter. Koktajl w takim połączeniu składników ma charakter przeciwzapalny. Zwalcza i łagodzi stany zapalne w organizmie. Zawiera polifenole, witaminy i antyoksydanty, które mają przeciwzapalny charakter.
PAP/dm
Okresy postu sprawiają, że komórki zwane naturalnymi zabójcami silniej zwalczają raka, co stwierdzono w trakcie badań na myszach. Naukowcy zastanawiają się, na ile ten mechanizm może pomóc w terapiach. Samodzielnego poszczenia jednak chorym nie zalecają.
dm
Zupa cebulowa należy do typowych francuskim dań. Choć jej głównym składnikiem jest cebula, nie jest ona ciężkostrawna. Tymianek, ser dojrzewający i bagietki dodane do wywaru cebulowego, tworzą smaczną całość i obiadowy posiłek.
dm
Ten napój przypomina nam dni dzieciństwa. Mrożona herbata jest też dobrym rozwiązaniem na upalne dni. Może mieć wiele smaków. Najbardziej znane to cytrynowy i brzoskwiniowy. Po dodaniu mięty nabiera egzotycznego charakteru. Przepis nie jest trudny i z pewnością ze zrobieniem mrożonego napoju poradzi sobie każdy, nawet ten, kto nie zajmuje się gotowaniem na co dzień.
dm
Cytrynowy napój z miętą i lodem bije rekordy popularności tegorocznego lata. Jak się okazuje, przepis nie jest trudny ani czasochłonny, a zrobienie lemoniady z lodem, nie jest również drogie. Napój nadaje się dla każdego.
Zdrapka Wielkopostna/dm
Kto odlicza z nami dni do Walentynek/Popielca? Wiemy, wiemy, nie możecie się doczekać. Ale zanim zaczniemy wyzwanie ze Zdrapką Wielkopostną, mamy dla Was trochę inną propozycję: wyzwanie pączkowe!
Kalendarz "Dieta warzywno-owocowa dr Ewy Dąbrowskiej® 2024 Rok dobrych nawyków" to świetna podpowiedź i inspiracja kulinarna.
Kalendarz "Dieta warzywno-owocowa dr Ewy Dąbrowskiej® 2024 Rok dobrych nawyków" pomoże zorganizować żywieniową codzienność oraz dostarczy wielu inspiracji kulinarnych i motywacji na cały rok.
Chłodnik to idealna potrawa na ciepłe dni. Jej przygotowanie nie jest trudne. Podaje się ją z poszatkowanych warzyw lub owoców. Jak wykonać orzeźwiający chłodnik, podpowiada siostra Anastazja.
Siostra Anastazja przypomina tradycyjne potrawy na Wielkanoc. To sprawdzone sposoby, odziedziczone po naszych babkach. Wśród porad s. Anastazji przepisy na sernik, babkę i bigos.
Skorzystaj z doświadczenia i słynnych przepisów siostry Anastazji, które pokochały miliony Polaków. Dzięki jej recepturom bez trudu przygotujemy również dania bezmięsne.
Poranny Dziennik Zdrowia/dm
Kolacja wigilijna to cała masa smacznych potraw, którym nie potrafimy się oprzeć. Wigilia kojarzy się z zapachem pieczonej ryby, barszczu z uszkami i pierogów z grzybami. Jednak niektóre potrawy świąteczne bywają naprawdę ciężkostrawne. Oto kilka pomysłów na to, jak przygotować je, aby były lekkostrawne.
Dzisiejsza kuchnia bardzo się zmienia, ale mimo wszystko cenimy w niej to, co dobrze znane. Lubimy, kiedy obok nowych smaków pojawiają się te tradycyjne, przywodzące na myśl nasz dom z okresu dzieciństwa. Ryby, pierogi, grzyby i suszone owoce. Siostra Anastazja przypomina tradycyjne potrawy na Boże Narodzenie.
{{ article.source.name }}
{{ article.source_text }}
{{ article.source.name }}
{{ article.source_text }}
{{ article.description }}