Te wypieki robią furorę na świątecznym stole. 5 ciast, które musisz upiec na Wielkanoc

Wielkanoc to nie tylko żurek i jajka. To także wyjątkowe, pachnące domowe ciasta, które kojarzą się z rodziną, tradycją i dzieciństwem. Jeśli szukasz sprawdzonych przepisów, sięgnij po niezawodne receptury siostry Anastazji. Te wypieki to wielkanocne klasyki – proste w wykonaniu, a zachwycające w smaku.
1. Babka na oleju – puszysta i zawsze udana
Składniki:
-
8 jajek
-
30 dag mąki
-
35 dag cukru
-
1 szklanka oleju
-
2 łyżeczki proszku do pieczenia
-
2 łyżeczki kakao
Wykonanie:
Przygotowanie zaczynamy od oddzielenia białek od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę – najlepiej mikserem na wysokich obrotach. Gdy masa będzie sztywna, dodajemy stopniowo cukier i miksujemy dalej, aż uzyskamy lśniącą, jednolitą pianę. Następnie dodajemy żółtka – jedno po drugim – miksując po każdym dodaniu. Gdy jajka się połączą, wlewamy olej i mieszamy do uzyskania gładkiej konsystencji. Do masy wsypujemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i mieszamy delikatnie – najlepiej łopatką, aby piana nie opadła.
Gotowe ciasto dzielimy – około 3/4 wylewamy do natłuszczonej formy do babki. Do pozostałej masy dodajemy kakao i lekko mieszamy, a następnie wylewamy je na jasną część – tworząc efekt marmurka.
Babka piecze się około 40–50 minut w 180°C. Po upieczeniu warto zostawić ją w formie na kilka minut, a następnie wyłożyć na kratkę i ostudzić. Można ją udekorować lukrem cytrynowym lub po prostu oprószyć cukrem pudrem.
2. Fale Dunaju – dwukolorowe ciasto z jabłkami i kremem
Składniki:
-
6 jajek
-
30 dag mąki tortowej
-
25 dag masła
-
25 dag cukru pudru
-
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
-
2 łyżki mleka
-
2 płaskie łyżki kakao
-
1 kg jabłek
Krem:
-
2 budynie śmietankowe lub waniliowe
-
5 łyżek cukru
-
25 dag masła
Wykonanie:
Masło ucieramy z cukrem pudrem na puszystą, jasną masę. Następnie dodajemy po jednym żółtku, cały czas ucierając. Gdy masa jest jednolita, wsypujemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i dolewamy mleko. Miksujemy do połączenia składników. Osobno ubijamy białka na sztywną pianę i dzielimy ją na dwie części. Do połowy ciasta dodajemy 2/3 piany i delikatnie mieszamy. Do drugiej połowy ciasta dodajemy kakao i pozostałą pianę – mieszamy ostrożnie.
Formę wykładamy papierem do pieczenia. Najpierw wylewamy jasną część ciasta, a na nią – delikatnie – część kakaową. Jabłka obieramy, kroimy w ćwiartki lub plasterki i układamy na cieście, lekko wciskając.
Ciasto pieczemy przez ok. 40 minut w temperaturze 160–180°C. Po ostudzeniu gotujemy budyń według przepisu na opakowaniu, ale z mniejszą ilością mleka, aby masa była gęstsza. Gdy ostygnie, ucieramy go z miękkim masłem na puszysty krem i rozsmarowujemy równomiernie na cieście.
3. Sernik kokosowy – idealny dla fanów Bounty
Ciasto:
-
20 dag mąki
-
10 dag cukru pudru
-
15 dag margaryny
-
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
-
2 jajka
Masa serowa:
-
1,2 kg sera
-
35 dag cukru
-
8 jajek
-
1 cukier waniliowy
-
15 dag margaryny
-
1 łyżka mąki ziemniaczanej lub budyń
-
sok z cytryny
-
rodzynki
Masa kokosowa:
-
20 dag wiórków kokosowych
-
20 dag masła
-
2 białka
-
15 dag cukru pudru
Wykonanie:
Najpierw przygotowujemy kruche ciasto: margarynę ucieramy z cukrem pudrem, dodajemy żółtka, mąkę z proszkiem do pieczenia i zagniatamy całość w zwartą kulę. Na koniec dodajemy ubitą pianę z białek, delikatnie mieszając. Ciasto wykładamy na spód formy.
Masa serowa to klasyka: miękką margarynę ucieramy z cukrem i żółtkami. Następnie dodajemy zmielony twaróg, cukier waniliowy, sok z cytryny, odrobinę mąki ziemniaczanej (lub budyniu) i rodzynki. Na końcu dodajemy pianę z białek i delikatnie mieszamy. Masę serową wylewamy na spód.
Masa kokosowa powstaje z podsmażonych wiórków kokosowych. Masło roztapiamy, dodajemy wiórki i chwilę smażymy, aż będą lekko rumiane. Po przestudzeniu mieszamy je z pianą z białek i cukrem pudrem – powstaje lekka, ale stabilna masa. Wykładamy ją na wierzch sernika i pieczemy całość przez około 60 minut w 170°C.
4. Słodka teściowa – ciasto z makiem, kokosem i kremem serowym
Biszkopt:
-
6 jajek
-
1 szklanka cukru
-
3/4 szklanki mąki pszennej
-
2–3 łyżeczki kakao
-
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Ciasto makowo-kokosowe:
-
5 białek
-
1/2 szklanki cukru
-
10 dag wiórków kokosowych
-
1/2 szklanki maku
-
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Krem:
-
5 żółtek
-
1/2 szklanki śmietany
-
1 cukier waniliowy
-
6 łyżek cukru pudru
-
25 dag masła
-
1 l mleka
Wykonanie:
Na początek pieczemy klasyczny biszkopt: białka ubijamy z cukrem na pianę, dodajemy żółtka i delikatnie mieszamy z przesianą mąką, proszkiem do pieczenia i kakao. Wylewamy do formy i pieczemy w 170°C przez około 30–35 minut. Po ostudzeniu przekrawamy go na dwie warstwy.
Ciasto kokosowo-makowe przygotowujemy, ubijając białka na pianę i mieszając je z cukrem, makiem, kokosem i proszkiem do pieczenia. Pieczemy podobnie jak biszkopt – około 30–40 minut.
Krem wymaga zagotowania mleka z cukrem waniliowym. W osobnym naczyniu łączymy żółtka z kwaśną śmietaną i dolewamy do gorącego mleka, mieszając aż masa zgęstnieje. Po ostudzeniu odcedzamy ją przez sito, a następnie miksujemy z miękkim masłem i cukrem pudrem – powstaje gładki, delikatny krem. Można wzbogacić go pokrojoną galaretką lub bakaliami.
Warstwy ciasta przekładamy kremem: biszkopt, masa, kokosowo-makowa warstwa, masa, biszkopt. Całość schładzamy, by ciasto się związało.
5. Przekładany – jabłka, kokos i kruche ciasto
Ciasto:
-
3 szklanki mąki
-
22 dag margaryny
-
18 dag cukru pudru
-
1 łyżeczka proszku do pieczenia
-
5 łyżek kwaśnej śmietany
-
6 żółtek
Masa jabłkowa:
-
1 kg jabłek
-
1 łyżka cukru
-
1 galaretka agrestowa
Masa kokosowa:
-
6 białek
-
1 szklanka cukru
-
20 dag wiórków kokosowych
-
1 łyżka mąki ziemniaczanej
Wykonanie:
Ciasto przygotowujemy jak klasyczne kruche – margarynę siekamy z mąką, dodajemy cukier puder, żółtka, śmietanę i proszek do pieczenia. Szybko zagniatamy i dzielimy na dwie części – jedną wykładamy na spód formy, drugą odkładamy do lodówki.
Jabłka obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Dusimy je na patelni z cukrem, aż zmiękną, a na końcu wsypujemy suchą galaretkę agrestową – dzięki niej masa staje się gęsta i pachnąca.
Białka ubijamy na pianę, dodajemy stopniowo cukier, a następnie wiórki kokosowe i łyżkę mąki ziemniaczanej. Powstaje lekka masa, którą wykładamy na wierzch.
Na podpieczony spód wykładamy masę jabłkową, potem kokosową pianę, a na koniec startą drugą część ciasta. Pieczemy w 180°C do zezłocenia – około 40 minut.
***
Ciasta siostry Anastazji to prawdziwe perełki polskiej kuchni – proste w wykonaniu, domowe i zawsze udane. Na Wielkanoc szczególnie warto sięgnąć po klasyki, które pachną dzieciństwem, rodziną i miłością. Wybierz jedno z naszych top 5, a Twoi goście będą zachwyceni.
Skomentuj artykuł