Te wypieki robią furorę na świątecznym stole. 5 ciast, które musisz upiec na Wielkanoc

Te wypieki robią furorę na świątecznym stole. 5 ciast, które musisz upiec na Wielkanoc
fot. depositphotos

Wielkanoc to nie tylko żurek i jajka. To także wyjątkowe, pachnące domowe ciasta, które kojarzą się z rodziną, tradycją i dzieciństwem. Jeśli szukasz sprawdzonych przepisów, sięgnij po niezawodne receptury siostry Anastazji. Te wypieki to wielkanocne klasyki – proste w wykonaniu, a zachwycające w smaku.

1. Babka na oleju – puszysta i zawsze udana

Składniki:

DEON.PL POLECA

Wykonanie:

Przygotowanie zaczynamy od oddzielenia białek od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę – najlepiej mikserem na wysokich obrotach. Gdy masa będzie sztywna, dodajemy stopniowo cukier i miksujemy dalej, aż uzyskamy lśniącą, jednolitą pianę. Następnie dodajemy żółtka – jedno po drugim – miksując po każdym dodaniu. Gdy jajka się połączą, wlewamy olej i mieszamy do uzyskania gładkiej konsystencji. Do masy wsypujemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i mieszamy delikatnie – najlepiej łopatką, aby piana nie opadła.

Gotowe ciasto dzielimy – około 3/4 wylewamy do natłuszczonej formy do babki. Do pozostałej masy dodajemy kakao i lekko mieszamy, a następnie wylewamy je na jasną część – tworząc efekt marmurka.

Babka piecze się około 40–50 minut w 180°C. Po upieczeniu warto zostawić ją w formie na kilka minut, a następnie wyłożyć na kratkę i ostudzić. Można ją udekorować lukrem cytrynowym lub po prostu oprószyć cukrem pudrem.

2. Fale Dunaju – dwukolorowe ciasto z jabłkami i kremem

Składniki:

  • 6 jajek

  • 30 dag mąki tortowej

  • 25 dag masła

  • 25 dag cukru pudru

  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

  • 2 łyżki mleka

  • 2 płaskie łyżki kakao

  • 1 kg jabłek

Krem:

  • 2 budynie śmietankowe lub waniliowe

  • 5 łyżek cukru

  • 25 dag masła

Wykonanie:

Masło ucieramy z cukrem pudrem na puszystą, jasną masę. Następnie dodajemy po jednym żółtku, cały czas ucierając. Gdy masa jest jednolita, wsypujemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i dolewamy mleko. Miksujemy do połączenia składników. Osobno ubijamy białka na sztywną pianę i dzielimy ją na dwie części. Do połowy ciasta dodajemy 2/3 piany i delikatnie mieszamy. Do drugiej połowy ciasta dodajemy kakao i pozostałą pianę – mieszamy ostrożnie.

Formę wykładamy papierem do pieczenia. Najpierw wylewamy jasną część ciasta, a na nią – delikatnie – część kakaową. Jabłka obieramy, kroimy w ćwiartki lub plasterki i układamy na cieście, lekko wciskając.

Ciasto pieczemy przez ok. 40 minut w temperaturze 160–180°C. Po ostudzeniu gotujemy budyń według przepisu na opakowaniu, ale z mniejszą ilością mleka, aby masa była gęstsza. Gdy ostygnie, ucieramy go z miękkim masłem na puszysty krem i rozsmarowujemy równomiernie na cieście.

3. Sernik kokosowy – idealny dla fanów Bounty

Ciasto:

  • 20 dag mąki

  • 10 dag cukru pudru

  • 15 dag margaryny

  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

  • 2 jajka

Masa serowa:

  • 1,2 kg sera

  • 35 dag cukru

  • 8 jajek

  • 1 cukier waniliowy

  • 15 dag margaryny

  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej lub budyń

  • sok z cytryny

  • rodzynki

Masa kokosowa:

  • 20 dag wiórków kokosowych

  • 20 dag masła

  • 2 białka

  • 15 dag cukru pudru

Wykonanie:

Najpierw przygotowujemy kruche ciasto: margarynę ucieramy z cukrem pudrem, dodajemy żółtka, mąkę z proszkiem do pieczenia i zagniatamy całość w zwartą kulę. Na koniec dodajemy ubitą pianę z białek, delikatnie mieszając. Ciasto wykładamy na spód formy.

Masa serowa to klasyka: miękką margarynę ucieramy z cukrem i żółtkami. Następnie dodajemy zmielony twaróg, cukier waniliowy, sok z cytryny, odrobinę mąki ziemniaczanej (lub budyniu) i rodzynki. Na końcu dodajemy pianę z białek i delikatnie mieszamy. Masę serową wylewamy na spód.

Masa kokosowa powstaje z podsmażonych wiórków kokosowych. Masło roztapiamy, dodajemy wiórki i chwilę smażymy, aż będą lekko rumiane. Po przestudzeniu mieszamy je z pianą z białek i cukrem pudrem – powstaje lekka, ale stabilna masa. Wykładamy ją na wierzch sernika i pieczemy całość przez około 60 minut w 170°C.

4. Słodka teściowa – ciasto z makiem, kokosem i kremem serowym

Biszkopt:

  • 6 jajek

  • 1 szklanka cukru

  • 3/4 szklanki mąki pszennej

  • 2–3 łyżeczki kakao

  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Ciasto makowo-kokosowe:

  • 5 białek

  • 1/2 szklanki cukru

  • 10 dag wiórków kokosowych

  • 1/2 szklanki maku

  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Krem:

  • 5 żółtek

  • 1/2 szklanki śmietany

  • 1 cukier waniliowy

  • 6 łyżek cukru pudru

  • 25 dag masła

  • 1 l mleka

Wykonanie:

Na początek pieczemy klasyczny biszkopt: białka ubijamy z cukrem na pianę, dodajemy żółtka i delikatnie mieszamy z przesianą mąką, proszkiem do pieczenia i kakao. Wylewamy do formy i pieczemy w 170°C przez około 30–35 minut. Po ostudzeniu przekrawamy go na dwie warstwy.

Ciasto kokosowo-makowe przygotowujemy, ubijając białka na pianę i mieszając je z cukrem, makiem, kokosem i proszkiem do pieczenia. Pieczemy podobnie jak biszkopt – około 30–40 minut.

Krem wymaga zagotowania mleka z cukrem waniliowym. W osobnym naczyniu łączymy żółtka z kwaśną śmietaną i dolewamy do gorącego mleka, mieszając aż masa zgęstnieje. Po ostudzeniu odcedzamy ją przez sito, a następnie miksujemy z miękkim masłem i cukrem pudrem – powstaje gładki, delikatny krem. Można wzbogacić go pokrojoną galaretką lub bakaliami.

Warstwy ciasta przekładamy kremem: biszkopt, masa, kokosowo-makowa warstwa, masa, biszkopt. Całość schładzamy, by ciasto się związało.

5. Przekładany – jabłka, kokos i kruche ciasto

Ciasto:

  • 3 szklanki mąki

  • 22 dag margaryny

  • 18 dag cukru pudru

  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

  • 5 łyżek kwaśnej śmietany

  • 6 żółtek

Masa jabłkowa:

  • 1 kg jabłek

  • 1 łyżka cukru

  • 1 galaretka agrestowa

Masa kokosowa:

  • 6 białek

  • 1 szklanka cukru

  • 20 dag wiórków kokosowych

  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej

Wykonanie:

Ciasto przygotowujemy jak klasyczne kruche – margarynę siekamy z mąką, dodajemy cukier puder, żółtka, śmietanę i proszek do pieczenia. Szybko zagniatamy i dzielimy na dwie części – jedną wykładamy na spód formy, drugą odkładamy do lodówki.

Jabłka obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Dusimy je na patelni z cukrem, aż zmiękną, a na końcu wsypujemy suchą galaretkę agrestową – dzięki niej masa staje się gęsta i pachnąca.

Białka ubijamy na pianę, dodajemy stopniowo cukier, a następnie wiórki kokosowe i łyżkę mąki ziemniaczanej. Powstaje lekka masa, którą wykładamy na wierzch.

Na podpieczony spód wykładamy masę jabłkową, potem kokosową pianę, a na koniec startą drugą część ciasta. Pieczemy w 180°C do zezłocenia – około 40 minut.

***

Ciasta siostry Anastazji to prawdziwe perełki polskiej kuchni – proste w wykonaniu, domowe i zawsze udane. Na Wielkanoc szczególnie warto sięgnąć po klasyki, które pachną dzieciństwem, rodziną i miłością. Wybierz jedno z naszych top 5, a Twoi goście będą zachwyceni.

Tworzymy DEON.pl dla Ciebie
Tu możesz nas wesprzeć.
s. Anastazja Pustelnik FDC

Święta Wielkanocne tylko z Siostrą Anastazją!

Na wielkanocnym stole oprócz tradycyjnej święconki i wszechobecnych jaj w każdej postaci, nie może zabraknąć żurku, białej kiełbasy, placanki, ćwikły z chrzanem, pasztetów czy pieczonych mięs.

Zajączek wielkanocny, baranek,...

Skomentuj artykuł

Te wypieki robią furorę na świątecznym stole. 5 ciast, które musisz upiec na Wielkanoc
Wystąpił problem podczas pobierania komentarzy.
Nikt jeszcze nie skomentował tego wpisu.