Poznaj tradycyjne dania na Boże Narodzenie wg przepisu siostry Anastazji

Poznaj tradycyjne dania na Boże Narodzenie wg przepisu siostry Anastazji
Barszcz czerwony (Fot. pl.depositphotos.com)
Logo źródła: WAM dm

Dzisiejsza kuchnia bardzo się zmienia, ale mimo wszystko cenimy w niej to, co dobrze znane. Lubimy, kiedy obok nowych smaków pojawiają się te tradycyjne, przywodzące na myśl nasz dom z okresu dzieciństwa. Ryby, pierogi, grzyby i suszone owoce. Siostra Anastazja przypomina tradycyjne potrawy na Boże Narodzenie.

Barszcz czerwony z uszkami na zakwasie buraczanym

Barszcz czerwony z uszkami (Fot. pl.depositphotos.com)Barszcz czerwony z uszkami (Fot. pl.depositphotos.com)

Zakwas buraczany Należy przygotować 4-5 dni przed wigilią Bożego Narodzenia.

Składniki zakwasu buraczanego:

  • 1 kg buraków czerwonych (podłużnych)
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 liść laurowy
  • 2-3 ziarna ziela angielskiego
  • 3 ziarenka pieprzu
  • ½ łyżeczki soli
  • 1 piętka razowego chleba na zakwasie

Wykonanie:

Buraki wymyć, obrać, pokroić w grube plastry i ciasno ułożyć w dużym szklanym słoju (lub w kamionkowym naczyniu), przekładając plasterkami czosnku i przyprawami. Zalać zimną przegotowaną wodą, tak by buraki nie wystawały poza jej powierzchnię. Wierzch przykryć piętką razowego chleba. Słój nakryć gazą i odstawić w ciepłe miejsce na 4-5 dni. Po kilku dniach zebrać z powierzchni wytworzoną pianę, przecedzić i czysty zakwas przelać do butelek. Butelki szczelnie zakręcić i wstawić do lodówki. Tak przygotowany zakwas jest gotowy zarówno do sporządzenia barszczu czerwonego, jak i do bezpośredniego wypicia.

DEON.PL POLECA


Składniki czerwonego barszczu:

  • 4 duże buraki
  • 2 dag suszonych grzybów
  • 2 marchewki
  • 3 pietruszki
  • ½ selera
  • ½ pęczka koperku
  • 1 szklanka zakwasu buraczanego
  • 1½ l wody
  • 1 liść laurowy
  • 2 ziarna ziela angielskiego
  • sól
  • pieprz

Wykonanie:

Grzyby namoczyć w małej ilości wody, pozostawić na noc, po czym ugotować i wyjąć z wywaru. Marchewki, pietruszki, seler obrać, zalać gorącą wodą, dodać obrane i pokrojone w plastry buraki, liść laurowy i ziele angielskie. Gotować pod przykryciem do miękkości warzyw, po czym z wywaru wyjąć warzywa (przecedzić), dolać wywar grzybowy i zakwas buraczany. Gotowy barszcz podgrzać (nie gotować), doprawić solą, pieprzem i posypać drobno posiekanym koperkiem. Czysty barszcz czerwony podawać z uszkami wigilijnymi.

Uszka wigilijne z grzybami. Składniki:

  • 3 szklanki mąki
  • 1 jajo
  • 1 szklanka ciepłej wody
  • 2 łyżki oliwy

Wykonanie:

Do mąki dodać jajo, oliwę i zarobić, stopniowo dolewając wodę. Podsypując mąką, wyrobić na jednolitą konsystencję. Gotowe ciasto przykryć ściereczką i odstawić na 30 min, po czym odcinając po kawałku, rozwałkować placki i wykrawać foremką krążki o średnicy 3-4 cm. Na środek każdego na[1]łożyć wcześniej przygotowany farsz grzybowy, zlepić brzegi jak na pierogi, a następnie mocno z sobą zlepić końcówki pierożka, tworząc kształt uszka. Gotowe uszka wrzucić do wrzącej, osolonej wody, delikatnie wymieszać drewnianą łyżką i gotować przez 3-4 min do czasu ich wypłynięcia. Ugotowane uszka wyjąć łyżką cedzakową, odsączyć z wody, rozłożyć na talerzach i zalać gorącym barszczem.

Składniki farszu grzybowego:

  • 10 dag suszonych grzybów
  • 1 szklanka mleka
  • 1 cebula
  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżka bułki tartej
  • sól
  • pieprz

Wykonanie:

Grzyby wymyć, zalać mlekiem, odstawić na 2 godz., po czym odcedzić, zalać wodą, posolić i ugotować do miękkości. Ugotowane grzyby odsączyć i bardzo drobno posiekać. Cebulę obrać, posiekać, zeszklić na rozgrzanym ma[1]śle i dodać pokrojone grzyby. Całość smażyć do czasu odparowania wody. Następnie przyprawić do smaku solą i pieprzem. Odstawić do wystudzenia, po czym wmieszać bułkę tartą.

Karp panierowany

Karp panierowany (Fot. pl.depositphotos.com)Karp panierowany (Fot. pl.depositphotos.com)Składniki:

  • 8 dzwonków z karpia
  • 2-3 jaja
  • 1 szklanka bułki tartej
  • ½ szklanki mąki
  • sok z 1 cytryny
  • 1 cytryna
  • 10 dag masła klarowanego
  • sól
  • pieprz

Wykonanie:

Porcje ryby wymyć, oczyścić, osuszyć, skropić sokiem z cytryny i oprószyć solą i pieprzem. Każdy kawałek karpia obtoczyć w mące, następnie w roztrzepanych jajach i na końcu w bułce tartej. Smażyć z obu stron na złoty kolor na rozgrzanym maśle przez ok. 10-20 min. Usmażone kawałki przełożyć do naczynia żaroodpornego i ponownie zapiec w nagrzanym piekarniku w temp. ok. 150 st. C przez ok. 15-20 min.

Upieczoną rybę wyłożyć na półmisek i dekoracyjnie przybrać plasterkami cytryny.

Podawać z ziemniakami z wody i surówkami.

Pierogi z kapustą i grzybami

Pierogi z kapustą i grzybami (Fot. pl.depositphotos.com)Pierogi z kapustą i grzybami (Fot. pl.depositphotos.com)

Składniki:

  • ½ kg mąki pszennej
  • 1 żółtko
  • 1 szklanka wody
  • (ok.) 10 dag masła klarowanego

Wykonanie:

Mąkę przesiać na stolnicy, na środku zrobić wgłębienie, wlać żółtko i zarabiać ciasto, stopniowo dolewając wodę. Zagnieść ciasto i wyrabiać do czasu uzyskania miękkiej i elastycznej konsystencji.

Po zarobieniu odstawić na 20 min, po czym odcinając po kawałku i podsypując mąką, rozwałkować placki i wykrawać szklanką krążki. Na środek każdego krążka nałożyć farsz, złożyć na pół i dokładnie zlepić brzegi.

Gotowe pierogi partiami wrzucać do osolonej wody, delikatnie zamieszać drewnianą łyżką i gotować do czasu ich wypłynięcia na powierzchnię. Ugotowane pierogi wyłożyć na półmisek i polać roztopionym masłem.

Farsz z kapusty i grzybów. Składniki:

  • 1 kg kapusty kiszonej
  • 5 dag suszonych grzybów
  • 2 cebule
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 łyżka masła
  • sól
  • pieprz

Wykonanie:

Grzyby zalać wodą i pozostawić na noc, po czym ugotować do miękkości, wyjąć z wywaru, ostudzić, posiekać razem z cebulami i smażyć na rozgrzanej oliwie przez ok. 15 min.

Kapustę ugotować do miękkości, wystudzić, odcisnąć i drobno pokroić.

Do ugotowanej kapusty wmieszać masło, usmażoną cebulę wraz z grzybami i doprawić do smaku solą i pieprzem.

Kompot wigilijny z suszu owocowego

Kompot wigilijny z suszu owocowego (Fot. pl.depositphotos.com)Kompot wigilijny z suszu owocowego (Fot. pl.depositphotos.com)Składniki:

  • 15 dag suszonych jabłek
  • 10 dag suszonych moreli
  • 10 dag suszonych gruszek
  • 10 dag suszonych śliwek z pestkami
  • 2 łyżki rodzynek
  • 1 cytryna
  • 1 łyżka smażonej skórki pomarańczowej
  • 4 goździki
  • 1/3 łyżeczki cynamonu
  • 4 l gorącej wody
  • cukier do smaku

Wykonanie:

Cytrynę sparzyć, dokładnie wymyć, obrać ze skórki i wycisnąć sok. Wszystkie suszone owoce zalać gorącą wodą i pozostawić na noc, po czym ugotować na wolnym ogniu z dodatkiem soku i skórki z cytryny, skórki pomarańczowej, cynamonu i goździków. Pod koniec dosłodzić do smaku i odstawić do wystygnięcia. Kompot podawać schłodzony.

Kluski z makiem

Kluski z makiem (Fot. pl.depositphotos.com)Kluski z makiem (Fot. pl.depositphotos.com)

Składniki:

  • ½ kg mąki
  • 1 jajo
  • 1 szklanka wody
  • 10 dag masła klarowanego

Wykonanie:

Mąkę przesiać na stolnicy, na środku zrobić wgłębienie, dodać jajo i zarabiać ciasto, stopniowo dolewając wodę. Zagnieść ciasto i wyrabiać do czasu uzyskania elastycznej konsystencji. Ciasto powinno być twardsze od ciasta pierogowego. Po zarobieniu odstawić na 20 min, po czym podsypując mąką, rozwałkować ciasto na placek o grubości 2 mm i pozostawić na chwilę do przeschnięcia. Przeschnięty placek zwinąć w rulon i pokroić w paski o szerokości 5 mm. Gotowy makaron wrzucać partiami do wrzącej, osolonej wody i gotować na wolnym ogniu do miękkości. Ugotowany odcedzić, przelać gorącą wodą, wymieszać z przygotowanym makiem i podgrzać chwilę w nagrzanym piekarniku. Gorące kluski z makiem wyłożyć na półmisek i polać stopionym masłem.

Mak. Składniki:

  • 45 dag maku
  • 2 łyżki miodu
  • 5 dag posiekanych migdałów
  • 1 cukier waniliowy sól do smaku

Wykonanie:

Mak sparzyć i dwukrotnie zemleć w maszynce o drobnym sitku, po czym utrzeć z miodem, cukrem i solą. Dodać migdały i dokładnie wymieszać.

Sałatka jarzynowa

Sałatka jarzynowa (Fot. pl.depositphotos.com)Sałatka jarzynowa (Fot. pl.depositphotos.com)

Składniki:

  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 2 ziemniaki
  • ¼ selera
  • 1 mały por
  • 1 puszka zielonego groszku
  • 4 jaja
  • 4 kiszone ogórki
  • 1 pęczek szczypiorku
  • 1 szklanka majonezu
  • 2 łyżki musztardy
  • sól
  • pieprz kolorowy

Wykonanie:

Jaja ugotować na twardo, przestudzić i pokroić. Marchewki, pietruszkę, ziemniaki i seler dobrze wymyć, ugotować, obrać i pokroić w kostkę. Por oczyścić, wymyć, drobno pokroić (białą część), zalać wrzątkiem, odcedzić i odstawić do wystygnięcia. Ogórki pokroić w małą kostkę. Groszek odcedzić. Wszystkie pokrojone jarzyny połączyć, dodać pokrojone jaja, ogórki i groszek. Delikatnie wymieszać, doprawić do smaku solą i pieprzem. Na końcu wmieszać majonez dokładnie wymieszany z musztardą. Gotową sałatkę posypać drobno posiekanym szczypiorkiem.

Kapusta wigilijna z grzybami

Kapusta wigilijna z grzybami (Fot. pl.depositphotos.com)Kapusta wigilijna z grzybami (Fot. pl.depositphotos.com)

Składniki:

  • 1 kg kapusty kiszonej
  • 5 kapeluszy suszonych borowików
  • 1 cebula
  • 1 łyżka oliwy
  • 10 dag masła klarowanego
  • 25 dag grochu łuskanego
  • 1 duży ugotowany ziemniak
  • 3 liście laurowe
  • 4 ziarnka ziela angielskiego
  • cukier do smaku
  • sól
  • pieprz

Wykonanie:

Groch zalać zimną, przegotowaną wodą i pozostawić na noc, następnie wodę odlać, zalać ponownie świeżą wodą, posolić, ugotować do miękkości i odstawić. Kapustę ugotować i odcedzić, pozostawiając niewielką ilość wywaru do ewentualnego doprawienia gotowej potrawy. Grzyby namoczyć w wodzie i pozostawić na noc, po czym ugotować, wyjąć z wywaru, ostudzić, drobno posiekać razem z cebulą i smażyć na rozgrzanej oliwie przez ok. 15 min. Do odcedzonej kapusty wlać ugotowany groch wraz z wodą, dodać masło, ziele angielskie, liście laurowe i usmażoną cebulę wraz z grzybami. Dokładnie wymieszać i gotować na wolnym ogniu, od czasu do czasu mieszając. Pod koniec wmieszać ugotowanego i roztartego na miazgę ziemniaka. Doprawić do smaku solą, pieprzem i odrobiną cukru. W razie potrzeby zakwasić pozostawionym wywarem z kapusty.

WAM/dm

Tworzymy DEON.pl dla Ciebie
Tu możesz nas wesprzeć.
s. Salomea Łowicka FDC

Dzisiejsza kuchnia bardzo się zmienia, ale mimo wszystko cenimy w niej to, co dobrze znane. Lubimy, kiedy obok nowych smaków pojawiają się te tradycyjne, przywodzące na myśl nasz dom z okresu dzieciństwa. Dzieje się tak...

Skomentuj artykuł

Poznaj tradycyjne dania na Boże Narodzenie wg przepisu siostry Anastazji
Wystąpił problem podczas pobierania komentarzy.
Nikt jeszcze nie skomentował tego wpisu.