Poznaj 7 przepisów siostry Anastazji na pyszne słodkości w Święta

Poznaj 7 przepisów siostry Anastazji na pyszne słodkości w Święta
Siostra Anastazja (Fot. Andrzej Sochacki)
Logo źródła: WAM dm

Skorzystaj z doświadczenia i słynnych przepisów siostry Anastazji, które pokochały miliony Polaków. Ciasta wykonane wg jej receptur smakują wyśmienicie, wspaniale się prezentują, a co najważniejsze zawsze się udają! Bez trudu upieczesz Kokosową śnieżynkę, Rajską szarlotkę czy Tort makowy.

1. Kokosowa śnieżynka

Kokosowa śnieżynka wg przepisu siostry Anastazji (Fot. pl.depositphotos.com)Kokosowa śnieżynka wg przepisu siostry Anastazji (Fot. pl.depositphotos.com)

Składniki ciasta:

  • 9 jaj 1
  • 1/2 szklanki cukru
  • 3/4 szklanki mąki tortowej
  • 3/4 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

Wykonanie:

Białka ubić z cukrem, dodając po 1 żółtku. Pod koniec należy dodać mąkę ziemniaczaną i mąkę tortową wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Upiec 3 placki w temp. ok. 180 st. C przez ok. 30 min.

Składniki masy budyniowej:

  • 3 1/2 szklanki mleka
  • 30 dag cukru pudru
  • 1 budyń waniliowy bez cukru
  • 10 dag mąki pszennej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 2 żółtka 25 dag masła

Wykonanie:

Z mleka, żółtek, mąki pszennej, mąki ziemniaczanej i budyniu w proszku należy ugotować budyń. Masło utrzeć z cukrem, dodając przestudzony budyń.

Składniki masy mlecznej:

  • 1 puszka mleka skondensowanego bez cukru
  • 1 galaretka żółta
  • 3 łyżeczki żelatyny
  • cukier puder do smaku

Wykonanie:

Najpierw należy rozpuścić galaretkę. Pokroić w kostkę, gdy stężeje. Mleko ubić, dodać cukier do smaku, żelatynę rozpuszczoną w odrobinie wody oraz pokrojoną w kostkę galaretkę.

Kokos składniki:

  • 10 dag wiórków kokosowych
  • 1 łyżka masła
  • 1-2 łyżki cukru kryształu

Wykonanie:

Masło należy rozpuścić, dodać wiórków kokosowych, cukier i podsmażyć, aż do uzyskania żółtego koloru kokosu.

Przełożenie:

Ciasto – 3/4 masy budyniowej – ciasto – masa mleczna – ciasto – 1/4 masy budyniowej – kokos.

Przeczytaj więcej w książce „Wielka księga ciast Siostry Anastazji”

2. Tort makowy

Tort makowy wg przepisu siostry Anastazji (Fot. pl.depositphotos.com)Tort makowy wg przepisu siostry Anastazji (Fot. pl.depositphotos.com)

Składniki ciasta:

  • 1 szklanka maku zmielonego
  • 1 szklanka cukru kryształu
  • 1 łyżka kakao
  • 1 łyżka mielonej kawy
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 5 jaj
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Wykonanie:

Białka należy ubić z cukrem, dodając stopniowo żółtka. Pod koniec dodać mak wymieszany z kakao i kawą oraz mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Całość wylać na blaszkę i piec w temp. ok. 180 st. C przez ok. 30-40 min.

UWAGA:

Zwiększając odpowiednio proporcje ciasta, można upiec 3 lub 4 placki.

Składniki masy kawowej:

  • 75 dag masła
  • 4 jaja 8-9 łyżek cukru kryształu
  • 2-3 łyżki kawy mielonej
  • spirytus do smaku

Wykonanie:

Najpierw zaparzyć kawę w 1/3 szklanki wody. Masło utrzeć na pulchną masę. Jaja ubić z cukrem na parze. Następnie do utartego masła stopniowo dodać przestudzoną masę jajeczną, kawę oraz spirytus do smaku. Wymieszać. Potem gotową masą przekładać ciasto, wcześniej skrapiając je wywarem z kawy i spirytusu. Wierzch przybrać dekoracyjnie.

3. Sernik:

Sernik (Fot. pl.depositphotos.com)Sernik (Fot. pl.depositphotos.com)

Składniki:

  • 1 1/2 kg sera
  • 30 dag margaryny
  • 12 jaj
  • 40 dag cukru kryształu
  • 1 1/2 torebki budyniu waniliowego lub śmietankowego

Wykonanie:

Ser zemleć. Margarynę utrzeć z cukrem i żółtkami na puszystą masę. Stopniowo dodawać ser i budyń w proszku, cały czas ucierając. Ubić pianę z białek, dodać do masy serowej i lekko wymieszać. Piec przez ok. 60 min w temp. 180 st. C.

4. Tort wiśniowy:

Tork wiśniowy (Fot. pl.depositphotos.com)Tork wiśniowy (Fot. pl.depositphotos.com)

Składniki ciasta:

  • 5 jaj
  • 3 szklanki cukru kryształu
  • 2 szklanki kefiru
  • 2 łyżeczki sody
  • sok z 1 cytryny
  • 3 łyżeczki kakao
  • 4 szklanki mąki pszennej
  • odrobina soli

Wykonanie:

Jaja należy ubić z cukrem i solą. W kefirze rozpuścić sodę. Mąkę wymieszać z kakao. Stopniowo do ubitych jaj należy dodawać wymieszaną mąkę, kefir z sodą i sok z cytryny. Wymieszać i upiec 2 placki w temp. 180 st. C przez ok. 50 min. Po upieczeniu każdy z nich przekroić na połowę.

Składniki masy:

  • 1 l mleka
  • 15 łyżek cukru kryształu
  • 10 żółtek
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 50 dag masła
  • 1 litrowy słoik wiśni drylowanych z nalewki lub syropu

Wykonanie:

Z mleka, żółtek, mąki ziemniaczanej, mąki pszennej i cukru ugotować budyń. Masło utrzeć, stopniowo dodając przestudzony budyń. Na koniec dodać wiśnie. Masę podzielić na 3 części. Ciasto skropić nalewką z wiśni lub spirytusem. Każdą warstwę ciasta przełożyć masą. Wierzch polać polewą i dekoracyjnie przybrać.

5. Biszkopt z makiem

Biszkopt z makiem (Fot. pl.depositphotos.com)Biszkopt z makiem (Fot. pl.depositphotos.com)

Składniki ciasta:

  • 4 jaja
  • 1 szklanka cukru kryształu
  • 4 łyżki oliwy
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Wykonanie:

Białka należy ubić z cukrem na sztywną pianę. Następnie dodać żółtka, mąkę, oliwę i proszek do pieczenia. Wlać do tortownicy i piec ok. 30 min w temp. 170 st. C.

Składniki masy:

  • 1 1/2 szklanki maku
  • 3 jaja
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 3/4 szklanki cukru kryształu
  • 25 dag margaryny
  • 1 olejek migdałowy

Wykonanie:

Mak sparzyć i dwukrotnie przepuścić przez maszynkę, połączyć z mąką, cukrem, jajami i olejkiem. Następnie roztopić margarynę i - nie zdejmując z ognia - dodawać stopniowo mak. Gęstniejącą gorącą masą przełożyć ciasto (najlepiej jeżeli ciasto upieczone jest dzień wcześniej). Wierzch ciasta można polać polewą i posypać bakaliami.

6. Rolada z jabłkami

Rolada z jabłkami (Fot. pl.depositphotos.com)Rolada z jabłkami (Fot. pl.depositphotos.com)

Składniki:

  • 4 jaja
  • 1/2 szklanki cukru kryształu
  • 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 5 średnich jabłek

Wykonanie:

Białka należy ubić z cukrem, stopniowo dodając żółtka i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Blaszkę wyłożyć pergaminem, rozłożyć starte jabłka (można posypać cukrem), na jabłka wylać przygotowane wcześniej ciasto, wyrównać powierzchnię. Piec na złoty kolor w temp. 170 st. C przez ok. 20 minut. Po upieczeniu należy wyłożyć ciasto na ściereczkę, zdjąć pergamin i zwinąć roladę. Wierzch oprószyć cukrem pudrem.

7. Rajska szarlotka

Szarlotka (Fot. pl.depositphotos.com)Szarlotka (Fot. pl.depositphotos.com)

Składniki:

  • 1 kg jabłek

Wykonanie:

Jabłka obrać i pokroić w plasterki

Składniki polewy bezowo-cynamonowej:

  • 1 szklanka cukru kryształu
  • 4 białka
  • 4 łyżeczki cynamonu

Wykonanie:

Białka ubić z cukrem, dodać cynamon.

Składniki ciasta:

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka cukru kryształu
  • 4 jaja
  • 25 dag margaryny
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 cukier waniliowy

Wykonanie:

Ubić białka z cukrem, cukrem waniliowym, dodać żółtka, stopniowo dosypywać mąkę z proszkiem do pieczenia, na końcu wlać roztopioną margarynę. Ciasto należy wylać do wysmarowanej tłuszczem blaszki, na wierzch ułożyć plasterki jabłek i polać polewą bezowo-cynamonową. Piec ok. 40-50 min w temp. 170 st. C.

WAM/dm

Tworzymy DEON.pl dla Ciebie
Tu możesz nas wesprzeć.
s. Anastazja Pustelnik FDC, Sławomir Rusin

Przez żołądek do serca. Miliony razy

Swój pierwszy w pełni samodzielny posiłek przygotowała dopiero, gdy miała 17 lat. To było w 1967 roku, dzień po śmierci mamy. Zrobiła ziemniaki z kwaśnym mlekiem. Pierwszy chleb spaliła,...

Skomentuj artykuł

Poznaj 7 przepisów siostry Anastazji na pyszne słodkości w Święta
Wystąpił problem podczas pobierania komentarzy.
Nikt jeszcze nie skomentował tego wpisu.