Zanim upieczesz ciasto - porady s. Anastazji
(fot. pixabay)
s. Anastazja / slo
Siostra Anastazja w dzieciństwie podglądała mamę, która przed gotowaniem albo wyrabianiem chleba robiła znak krzyża. Zawsze robi tak samo jak mama. Zanim zabierze się do pieczenia ciasta odmawia modlitwę "Pod Twoją obronę", a następnie zakasa rękawy habitu i do dzieła.
- Mąkę do ciasta zawsze należy przesiewać.
- Mąkę mieszamy najpierw z proszkiem do pieczenia, a dopiero potem dodajemy resztę składników.
- Foremki trzeba zawsze smarować tłuszczem i obsypać tartą bułką (można użyć specjalnego papieru).
- Jajka trzeba najpierw umyć i wbijać pojedynczo do naczynia innego niż reszta składników
- Biszkopt po upieczeniu pozostawić jeszcze chwilę w wyłączonym piekarniku.
- Sernik zostawić w piekarniku aż do wystygnięcia.
- By piana lepiej się ubiła, dodać do białek szczyptę soli.
- Kruche ciasto przed pieczeniem ponakłuwać widelcem w kilku miejscach.
- Do przygotowania masy można użyć - według własnego uznania - masła lub margaryny.
- Do spulchniania niektórych ciast można wykorzystać, rzadko dziś stosowany, amoniak spożywczy w postaci proszku. Jego działanie podobne jest do proszku do pieczenia. Amoniak spożywczy jest dostępny w sprzedaży.
- Jeżeli podczas przygotowywania kremu masa zwarzy się, należy ją lekko podgrzać, mieszając cały czas.
Tworzymy DEON.pl dla Ciebie
Tu możesz nas wesprzeć.
Skomentuj artykuł