Zanim upieczesz ciasto - porady s. Anastazji

Zanim upieczesz ciasto - porady s. Anastazji
(fot. pixabay)
s. Anastazja / slo

Siostra Anastazja  w dzieciństwie podglądała mamę, która przed gotowaniem albo wyrabianiem chleba robiła znak krzyża. Zawsze robi tak samo jak mama. Zanim zabierze się do pieczenia ciasta odmawia modlitwę "Pod Twoją obronę", a następnie zakasa rękawy habitu i do dzieła.

  • Mąkę do ciasta zawsze należy przesiewać.
  • Mąkę mieszamy najpierw z proszkiem do pieczenia, a dopiero potem dodajemy resztę składników.
  • Foremki trzeba zawsze smarować tłuszczem i obsypać tartą bułką (można użyć specjalnego papieru).
  • Jajka trzeba najpierw umyć i wbijać pojedynczo do naczynia innego niż reszta składników
  • Biszkopt po upieczeniu pozostawić jeszcze chwilę w wyłączonym piekarniku.
  • Sernik zostawić w piekarniku aż do wystygnięcia.
  • By piana lepiej się ubiła, dodać do białek szczyptę soli.
  • Kruche ciasto przed pieczeniem ponakłuwać widelcem w kilku miejscach.
  • Do przygotowania masy można użyć - według własnego uznania - masła lub margaryny.
  • Do spulchniania niektórych ciast można wykorzystać, rzadko dziś stosowany, amoniak spożywczy w postaci proszku. Jego działanie podobne jest do proszku do pieczenia. Amoniak spożywczy jest dostępny w sprzedaży.
  • Jeżeli podczas przygotowywania kremu masa zwarzy się, należy ją lekko podgrzać, mieszając cały czas.
DEON.PL POLECA

 

 

DEON.PL POLECA


Tworzymy DEON.pl dla Ciebie
Tu możesz nas wesprzeć.

Skomentuj artykuł

Zanim upieczesz ciasto - porady s. Anastazji
Wystąpił problem podczas pobierania komentarzy.
Nikt jeszcze nie skomentował tego wpisu.