Figowiec Siostry Anastazji

Figowiec Siostry Anastazji
(fot. Andrzej Sochacki)
s. Anastazja / DEON.pl / apio

Wszystkim, którzy przygotowywać będą świąteczne słodkości polecamy wyśmienity "Figowiec Siostry Anastazji".

  • 6 jaj
  • 1 szklanka cukru kryształu
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 2-3 łyżeczki kakao

Białka ubić na sztywno, dodać cukier i żółtka. Dodać mąkę zmieszaną z proszkiem, na końcu kakao i lekko wymieszać. Wylać na formę do pieczenia. Piec w temp. 160-180°C ok. 30-40 min.

  • 20 dag pokrojonych fig
  • 20 dag rodzynek
  • 10 dag orzechów mielonych
  • 10 dag orzechów krojonych
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 12 białek
  • 12 łyżek cukru kryształu
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

Białka ubić z cukrem, dodać bakalie, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Delikatnie wymieszać. Upiec.

MASA

  • 12 żółtek
  • 6 łyżek cukru kryształu
  • 2 1/2 kostki masła

Żółtka z cukrem ubić na parze. Masło utrzeć na pulchną masę, dodać przestudzoną masę jajeczną. UWAGA: dla uzyskania innego koloru można do masy dodać kawę, kakao lub czekoladę. Smak można zaostrzyć odrobiną spirytusu.

Biszkopt ciemny - połowa masy - ciasto bakaliowe - druga połowa masy - wierzch posypać kakao.

Chrzan wielkanocny z jajkiem

Żur wielkanocny

Babka drożdżowa

Jaja faszerowane na 5 sposobów

Tworzymy DEON.pl dla Ciebie
Tu możesz nas wesprzeć.

Skomentuj artykuł

Figowiec Siostry Anastazji
Wystąpił problem podczas pobierania komentarzy.
Nikt jeszcze nie skomentował tego wpisu.