Tort na 1-sze urodziny DEON.pl
Pierwsze urodziny naszego portalu nie mogłyby obejść się bez urodzinowego tortu. Był. Przepyszny, efektowny, czekoladowo-wiśniowy, z mnóstwem bitej śmietany. Wirtualnie dzielimy się nim z Wami. Wypróbujcie przepis!
CIASTO BISZKOPTOWE
- 8 jaj
- 8 łyżek cukru kryształu
- 8 łyżek mąki pszennej
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżeczki octu
- 2 łyżki kakao
Żółtka oddzielić od białek. Do żółtek dodać ocet i dokładnie wymieszać.
Białka ubić z cukrem, dodać żółtka, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i - na końcu - kakao. Całość dobrze wymieszać.
Upiec w tortownicy, po upieczeniu przekroić na 3 placki.
- 50 dag masła
- 4 żółtka
- 2 całe jajka
- 2 tabliczki gorzkiej czekolady (20 dag)
- 1 opakowanie galaretki wiśniowej
- 1,5 szklanki cukru pudru
- 0,5 kg wiśni z kompotu
- 1 słoik wiśni w syropie
Na parze ubić żółtka i jaja.
W szklance gorącej wody rozpuścić galaretkę.
Czekoladę roztopić z odrobiną wody.
Z wiśni (z kompotu) usunąć pestki i zmiksować owoce.
Masło utrzeć, stopniowo dodając - po 1 łyżeczce - masę jajeczną, płynną czekoladę, zmiksowane wiśnie, tężejacą galaretkę i na końcu delikatnie wmieszać - odcedzone z syropu - wiśnie.
Masę podzielić na 2 części i przełożyć ciasto wg kolejności: biszkopt - masa - biszkopt - masa - biszkopt.
- 2 opakowania śmietany kremówki 32%
- pół tabliczki startej gorzkiej czekolady lub gotowe wiórka czekoladowe
- kilkanaście wiśni z syropu
Ubić śmietanę. Wysmarować nią boki i wierzch tortu - grubo! Wierzch dodatkowo ozdobić bitą śmietaną używając szprycy. Posypać całość wiórkami czekoladowymi i przyozdobić wiśniami. Schłodzić w lodówce.
Skomentuj artykuł