Tort na 1-sze urodziny DEON.pl

Tort na 1-sze urodziny DEON.pl
Przepyszny, efektowny, czekoladowo-wiśniowy, z mnóstwem bitej śmietany.
DEON.pl / apio

Pierwsze urodziny naszego portalu nie mogłyby obejść się bez urodzinowego tortu. Był. Przepyszny, efektowny, czekoladowo-wiśniowy, z mnóstwem bitej śmietany. Wirtualnie dzielimy się nim z Wami. Wypróbujcie przepis!

CIASTO BISZKOPTOWE

  • 8 jaj
  • 8 łyżek cukru kryształu
  • 8 łyżek mąki pszennej
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki octu
  • 2 łyżki kakao

Żółtka oddzielić od białek. Do żółtek dodać ocet i dokładnie wymieszać.

Białka ubić z cukrem, dodać żółtka, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i - na końcu - kakao. Całość dobrze wymieszać.

DEON.PL POLECA

Upiec w tortownicy, po upieczeniu przekroić na 3 placki.

  • 50 dag masła
  • 4 żółtka
  • 2 całe jajka
  • 2 tabliczki gorzkiej czekolady (20 dag)
  • 1 opakowanie galaretki wiśniowej
  • 1,5 szklanki cukru pudru
  • 0,5 kg wiśni z kompotu
  • 1 słoik wiśni w syropie

Na parze ubić żółtka i jaja.

W szklance gorącej wody rozpuścić galaretkę.

Czekoladę roztopić z odrobiną wody.

Z wiśni (z kompotu) usunąć pestki i zmiksować owoce.

Masło utrzeć, stopniowo dodając - po 1 łyżeczce - masę jajeczną, płynną czekoladę, zmiksowane wiśnie, tężejacą galaretkę i na końcu delikatnie wmieszać - odcedzone z syropu - wiśnie.

Masę podzielić na 2 części i przełożyć ciasto wg kolejności: biszkopt - masa - biszkopt - masa - biszkopt.

  • 2 opakowania śmietany kremówki 32%
  • pół tabliczki startej gorzkiej czekolady lub gotowe wiórka czekoladowe
  • kilkanaście wiśni z syropu

Ubić śmietanę. Wysmarować nią boki i wierzch tortu - grubo! Wierzch dodatkowo ozdobić bitą śmietaną używając szprycy. Posypać całość wiórkami czekoladowymi i przyozdobić wiśniami. Schłodzić w lodówce.

Tworzymy DEON.pl dla Ciebie
Tu możesz nas wesprzeć.

Skomentuj artykuł

Tort na 1-sze urodziny DEON.pl
Wystąpił problem podczas pobierania komentarzy.
Nikt jeszcze nie skomentował tego wpisu.