Konfitura z wiśni według s. Anastazji
(fot. shutterstock.com)
s. Anastazja / slo
Wyśmienita konfitura z wiśni nadaje się jako dodatek do pieczywa, kremów, deserów, ciasta, herbaty, koktajli owocowych. Siostra Anastazja poleca!
Składniki:
- 1 kg wiśni
- 1 kg cukru
- 1 duża cytryna
Sposób wykonania:
- Wiśnie oczyścić, umyć, wydrylować, odcisnąć powstały sok.
- Zagotować sok z cukrem i do gorącego syropu dodać wiśnie. Smażyć na wolnym ogniu przez ok. 20 minut. Odstawić.
- Następnego dnia dodać sok z cytryny i ponownie smażyć. Gdy konfitura zgęstnieje nałożyć do słoików. Szczelnie zamknąć i pasteryzować przez ok. 10-15 minut.
Więcej w książce: 153 PRZETWORY I DANIA MIĘSNE SIOSTRY ANASTAZJI
153 PRZETWORY I DANIA MIĘSNE SIOSTRY ANASTAZJI
Domowe przetwory wracają do łask. Pozwalają zachować aromaty lata, wzbogacają codzienne menu i stają się wizytówką niejednej kuchni.
Autorka kulinarnych bestsellerów podpowiada, jak sporządzić znakomite dżemy, konfitury, marynaty, sałatki i inne specjały z owoców, warzyw i grzybów. Proponuje ponadto przepisy na fantazyjne, a proste w wykonaniu dania z drobiu, mięsa wołowego, wieprzowego i ryb.
Z siostrą Anastazją przyrządzisz wyłącznie smakołyki!
Tworzymy DEON.pl dla Ciebie
Tu możesz nas wesprzeć.
Skomentuj artykuł