Makaron z suszonymi pomidorami
Makaron z suszonymi pomidorami to idealny pomysł na letni obiad albo kolację. Sprawdzony przepis proponuje niezastąpiona siostra Anastazja.
Składniki:
- 1/2 kg makaronu (rurki)
- 1/2 kg liści szpinaku
- 1/2 słoika suszonych pomidorów w oliwie
- 3-4 ząbki czosnku
- 4-5 łyżek startego parmezanu
- oregano
- bazylia
- sól
- pieprz
Wykonanie:
Liście szpinaku oczyścić, pokroić i przelać wrzątkiem. Pomidory pokroić w drobne paski. Oliwę ze słoika rozgrzać i połączyć z czosnkiem przeciśniętym przez praskę. Chwilę poddusić, dodać sparzony szpinak i po chwili - pokrojone pomidory.
Następnie przyprawić do smaku bazylią i oregano. Do makaronu - ugotowanego zgodnie z przepisem - dodać podsmażone pomidory oraz 2 łyżki parmezanu. Całość wymieszać i doprawić do smaku. Przed podaniem wierzch posypać pozostałym serem. Podawać na gorąco jako danie obiadowe lub kolacyjne.
Przepis pochodzi z książki "Wielka księga specjałów Siostry Anastazji".
Skomentuj artykuł