Poznaj przepis na serowe krakersy
Łatwy i przyjemny przepis na serowe krakersy, które doskonale nadają się jako przekąska.
Składniki na około 80 krakersów:
- 2 szklanki mąki pszennej chlebowej lub mąki pszennej
- 2 łyżeczki cukru
- 1 łyżeczka soli
- 3/4 łyżeczki sody oczyszczonej
- 75 g masła
- 120 g startego na małych oczkach sera żółtego
- 1/2 szklanki zimnej wody
- sól (do oprószenia)
Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki umieścić w mikserze i zmiksować. Ciasto powinno wyjść gładkie, elastyczne, miękkie. Przykryć je folią spożywczą i umieścić w lodówce na godzinę.
Po tym czasie ciasto rozwałkować na nienatłuszczonej blaszce (lub na papierze do pieczenia) na grubość około 1 mm, im ciasto cieniej rozwałkowane, tym krakersy smaczniejsze i bardziej chrupiące. Można lekko podsypywać mąką, jeśli to konieczne. Okrągłym nożem do pizzy lub zwykłym pokroić ciasto na kwadraty lub prostokąty, ponakłuwać każdy krakers widelcem.
Przed pieczeniem oprószyć solą.
Piec w temperaturze 220 ºC przez 5 - 10 minut. Powinny się zezłocić.
Smacznego!
Skomentuj artykuł