Poznaj przepis na serowe krakersy

Poznaj przepis na serowe krakersy
(fot. Anant N S/flickr.com)
kz

Łatwy i przyjemny przepis na serowe krakersy, które doskonale nadają się jako przekąska.

Składniki na około 80 krakersów:

  •     2 szklanki mąki pszennej chlebowej lub mąki pszennej
  •     2 łyżeczki cukru
  •     1 łyżeczka soli
  •     3/4 łyżeczki sody oczyszczonej
  •     75 g masła
  •     120 g startego na małych oczkach sera żółtego
  •     1/2 szklanki zimnej wody
  •     sól (do oprószenia)

Sposób przygotowania:

Wszystkie składniki umieścić w mikserze i zmiksować. Ciasto powinno wyjść gładkie, elastyczne, miękkie. Przykryć je folią spożywczą i umieścić w lodówce na godzinę.

Po tym czasie ciasto rozwałkować na nienatłuszczonej blaszce (lub na papierze do pieczenia) na grubość około 1 mm, im ciasto cieniej rozwałkowane, tym krakersy smaczniejsze i bardziej chrupiące. Można lekko podsypywać mąką, jeśli to konieczne. Okrągłym nożem do pizzy lub zwykłym pokroić ciasto na kwadraty lub prostokąty, ponakłuwać każdy krakers widelcem.

DEON.PL POLECA

Przed pieczeniem oprószyć solą.

Piec w temperaturze 220 ºC przez 5 - 10 minut. Powinny się zezłocić.

Smacznego!

Tworzymy DEON.pl dla Ciebie
Tu możesz nas wesprzeć.

Tematy w artykule

Skomentuj artykuł

Poznaj przepis na serowe krakersy
Wystąpił problem podczas pobierania komentarzy.
Nikt jeszcze nie skomentował tego wpisu.