Nie wuzetka a murzynek - wg s. Anastazji
Słodkością kojarzoną z Warszawą jest wuzetka. Kwadratowe ciastko zbudowane z warstw kakaowego biszkoptu, dżemu, bitej śmietany z polewą czekoladową. Jego nazwa wiązana jest z budowaną pod koniec lat 40. warszawską trasą W-Z. Według innej teorii nazwa ciastka pochodzi od skrótowca "WZK", którego rozwinięcie to "wypiek z kremem". My tych dylematów nie zamierzamy rozwiązywać, my mamy przepis siostry Anastazji na murzynka.
Składniki:
Ciasto
- 25 dag margaryny,
- 1 szklanka cukru,
- 3 łyżki kakao,
- 1/2 szklanki wody
- 2 szklanki mąki
- 5 jajek,
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
Krem
- 1/2 l śmietany kremówki,
- 5 łyżek cukru pudru,
- 2 galaretki cytrynowe,
- 1/2 szklanki wody
Robimy ciasto. Trzeba zagotować wodę, kakao, margarynę i cukier. Gdy przestygnie należy dodać mąkę z proszkiem do pieczenia oraz żółtka. Następnie dodać pianę z ubitych białek i wymieszać całość. Ciasto należy piec w temperaturze 180 stopni przez 30 minut.
Przygotowujemy krem. Śmietanę ubijamy z cukrem. Galaretki rozpuszczamy we wrzącej wodzie. Tężejącą galaretkę dodajemy do ubitej śmietany, nie przerywając ubijania.
Na koniec kroimy ciasto i przekładamy je kremem. Ciasto pokrywamy polewą czekoladową.
Skomentuj artykuł