Wypiek z kremem, czyli słynna Wuzetka
(fot. SpiderMum / Wikipedia Commons / CC BY)
DEON.pl
Jak podają niektóre źródła, nazwa deseru powstała na na przełomie lat 40. i 50. XX wieku od warszawskiej trasy W-Z, w pobliżu której znajdowała się jedna z cukierni. Według innej teorii nazwa "wuzetka" pochodzi od skrótowca "WZK", którego rozwinięcie to "wypiek z kremem".
Składniki:
- 40 dkg masła
- 3 żółtka
- 4 jaja
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- szklanka mąki pszennej
- 3 łyżki kakao
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 2 paczki serka homogenizowanego
- szklanka cukier puder
- łyżeczka żelatyny
Sposób przygotowania:
Ciasto:
- 20 dkg miękkiego masła utrzeć z cukrem i żółtkami
- dodać mąkę, sodę i kakao
- na końcu dodać ubite na pianę białka - całość dokładnie wymieszać
- ciasto piec w piekarniku w temperaturze około 240 stopni C.
-
upieczone i wystudzone ciasto przekroić i przełożyć kremem.
Krem:
- resztę miękkiego masła utrzeć z cukrem, dodając po jednym żółtku i po jednej łyżce serka
- żelatynę rozpuścić w minimalnej ilości wrzątku, ostudzoną dodać do kremu, całość utrzeć
Wierzch ciasta polać polewą czekoladową
Tworzymy DEON.pl dla Ciebie
Tu możesz nas wesprzeć.
Skomentuj artykuł