Szpinak z czosnkiem - pasteryzowany
Czas na przetwory. Siostra Anastazja poleca pasteryzowany szpinak z czosnkiem. Można go podawać jako samodzielną przekąskę, dodatek do mięsa, ryb, zapiekanek, pierogów, naleśników, makaronu, kaszy.
Składniki:
- 1 duża wiązka szpinaku,
- 1 cytryna,
- 3-4 ząbki czosnku (lub wg uznania),
- 1-1 1/2 szklanki wody,
- sól.
Wykonanie:
Szpinak oczyścić, umyć i zagotować z dodatkiem soli i soku z cytryny.
Po 2-3 min. dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, doprawić do smaku i przełożyć do słoików.
Dobrze zakręcić i pasteryzować przez ok. 10 min.
Więcej w książce: 153 PRZETWORY I DANIA MIĘSNE SIOSTRY ANASTAZJI
153 PRZETWORY I DANIA MIĘSNE SIOSTRY ANASTAZJI
Domowe przetwory wracają do łask. Pozwalają zachować aromaty lata, wzbogacają codzienne menu i stają się wizytówką niejednej kuchni.
Autorka kulinarnych bestsellerów podpowiada, jak sporządzić znakomite dżemy, konfitury, marynaty, sałatki i inne specjały z owoców, warzyw i grzybów. Proponuje ponadto przepisy na fantazyjne, a proste w wykonaniu dania z drobiu, mięsa wołowego, wieprzowego i ryb.
Z siostrą Anastazją przyrządzisz wyłącznie smakołyki!
Skomentuj artykuł