Krokiety z pieczarkami wg s. Anastazji

Krokiety z pieczarkami wg s. Anastazji
(fot. pixabay)
5 lat temu
s. Anastazja / slo

Krokiety to nieodłączni towarzysze barszczu i wszelkich imprez. Smaczne, sycące, i co najważniejsze, pożywne.

Ciasto naleśnikowe

Składniki:

  • 20 dag mąki pszennej
  • 1/4 litra słodkiego mleka
  • 1/4 litra wody
  • 2 jajka
  • sól
  • odrobina cukru

Wykonanie:

Jajka roztrzepać w mleku, dodać wodę, mąkę, sól, cukier.

Wymieszać i usmażyć naleśniki (można użyć samych żółtek, a z białek ubić pianę).

Sos pieczarkowy

Składniki:

  • 2 średnie cebule
  • 1/2 kg pieczarek
  • 15 dag sera żółtego
  • 2-3 jajka
  • bułka tarta
  • tłuszcz
  • sól
  • pieprz

Wykonanie:

Pokrojone cebule zeszklić na tłuszczu, dodać pieczarki starte na tarce o grubych oczkach i razem smażyć.

Do przestudzonych pieczarek dodać żółty ser starty na tarce o grubych oczkach, wymieszać i doprawić.

Naleśniki smarować farszem, zwinąć w rulon, panierować w roztrzepanych jajkach i bułce tartej. Obsmażyć na tłuszczu.

Smacznego!

Tworzymy DEON.pl dla Ciebie
Tu możesz nas wesprzeć.

Skomentuj artykuł

Krokiety z pieczarkami wg s. Anastazji
Wystąpił problem podczas pobierania komentarzy.
Nikt jeszcze nie skomentował tego wpisu.