Krokiety z pieczarkami wg s. Anastazji
(fot. pixabay)
s. Anastazja / slo
Krokiety to nieodłączni towarzysze barszczu i wszelkich imprez. Smaczne, sycące, i co najważniejsze, pożywne.
Ciasto naleśnikowe
Składniki:
- 20 dag mąki pszennej
- 1/4 litra słodkiego mleka
- 1/4 litra wody
- 2 jajka
- sól
- odrobina cukru
Wykonanie:
Jajka roztrzepać w mleku, dodać wodę, mąkę, sól, cukier.
Wymieszać i usmażyć naleśniki (można użyć samych żółtek, a z białek ubić pianę).
Sos pieczarkowy
Składniki:
- 2 średnie cebule
- 1/2 kg pieczarek
- 15 dag sera żółtego
- 2-3 jajka
- bułka tarta
- tłuszcz
- sól
- pieprz
Wykonanie:
Pokrojone cebule zeszklić na tłuszczu, dodać pieczarki starte na tarce o grubych oczkach i razem smażyć.
Do przestudzonych pieczarek dodać żółty ser starty na tarce o grubych oczkach, wymieszać i doprawić.
Naleśniki smarować farszem, zwinąć w rulon, panierować w roztrzepanych jajkach i bułce tartej. Obsmażyć na tłuszczu.
Smacznego!
Tworzymy DEON.pl dla Ciebie
Tu możesz nas wesprzeć.
Skomentuj artykuł