Ambasador Siostry Anastazji
Wszystkim, którzy przygotowywać będą świąteczne słodkości polecamy wyśmienitego Ambasadora Siostry Anastazji.
Przepis na biszkopt jasny
- 6 jajek
- 1 szklanka cukru kryształu
- 1 szklanka mąki
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
Białka ubić na sztywno, dodać cukier i żółtka. Dodać mąkę zmieszaną z proszkiem i lekko wymieszać. Wylać na formę do pieczenia. Piec w temp. 160-180'C ok. 30-40 min.
Przepis na masę
- 1 l mleka
- 2 budynie śmietankowe
- 2 łyżki mąki pszennej
- 2 jajka
- 2 żółtka
- 40-50 dag masła
- 20 dag cukru pudru
- 1-2 łyżeczki kakao
- orzechy krojone
- rodzynki
- bakalie
- czekolada
- ananasy z puszki
- sok z cytryny
W 1/4 l mleka roztrzepać budyń razem z jajkami, żółtkami i mąką. Resztę mleka zagotować i przygotować budyń. Masło utrzeć z cukrem, dodając schłodzony budyń.
Utartą masę podzielić na 2 części:
do jednej części (ciemnej) dodać 1-2 łyżeczki kakao, orzechy krojone, rodzynki, pokrojoną czekoladę;
do drugiej (białej) dodać bakalie, czekoladę krojoną, pokrojone ananasy z puszki, do smaku sok z cytryny.
Przełożenie placka
Biszkopt - masa ciemna - masa biała. Przyozdobić kakao w proszku lub tartą czekoladą.
Skomentuj artykuł