Ciasto czekoladowo-orzechowe

Ciasto czekoladowo-orzechowe
(fot. Andrzej Sochacki)
10 lat temu
S. Anastazja / DEON.pl / apio

Wszystkim, którzy przygotowywać będą świąteczne słodkości polecamy wyśmienite ciasto czekoladowo-orzechowe Siostry Anastazji.

  • 8 jajek
  • 32 dag cukru kryształu
  • 23 dag mąki pszennej
  • 2 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Białka ubić, dodać cukier i żółtka. Na końcu dodać mąkę wymieszaną z proszkiem i kakao. Upiec biszkopt i przekroić na pół. Piec w temp. 180'C przez 30 min.

  • 25 dag orzechów krojonych
  • 5 jajek
  • 25 dag cukru kryształu
  • 2 łyżki miodu płynnego
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Ubić białka. Ciągle mieszając, dodać cukier, żółtka, mąkę zmieszaną z proszkiem, orzechy i miód. Piec w słabo nagrzanym piekarniku do zarumienienia.

  • 30 dag masła
  • 2 jajka
  • cukier do smaku
  • czekolada lub kakao

Masło utrzeć. Jajka z cukrem ubić na parze. Przestudzone dodać do utartego masła. Dla koloru dodać rozpuszczoną czekoladę lub kakao.

Biszkopt – masa – placek orzechowy – masa – biszkopt – polewa czekoladowa.

 

Tworzymy DEON.pl dla Ciebie
Tu możesz nas wesprzeć.

Skomentuj artykuł

Ciasto czekoladowo-orzechowe
Wystąpił problem podczas pobierania komentarzy.
Nikt jeszcze nie skomentował tego wpisu.