Pyszne Tiramisu
Masz ochotę na coś słodkiego? Wypróbuj przepis na wyśmienity deser, który zachwyci podniebienia wszystkich smakoszy.
Składniki:
Na 4 porcje:
-
150 ml zaparzonej mocnej kawy
-
60 ml (1/4 szklanki) likieru migdałowego Amaretto*
-
2 łyżki likieru kawowego Kahluha (jeśli mamy)
-
4żółtka ( w temp. pokojowej)
-
4 łyżki cukru
-
250 g mascarpone ( zimne)
-
100 g podłużnych biszkoptów
-
gorzkie kakao do posypania
Sposób przygotowania:
-
żółtka najlepiej ocieplić w temperaturze pokojowej, zaparzyć mocną kawę, a następnie wlać ją do głębokiego talerza, wymieszać z likierami i ostudzić (jeśli nie mamy likierów
-
żółtka włożyć do miski, dodać cukier i ubijać mikserem na dużych obrotach, tak aby wyszła puszysta, gęsta, jasna masa - przez około 8 minut. ( prawidłowe ubicie żółtek jest kluczowym elementem udanego tiramisu, ubijając można przechylić miskę, aby składniki dokładnie się wymieszały).
-
w drugiej misce ubijać zimne mascarpone ( na sztywno przez około 2-3 minuty, przy użyciu średnich obrotów miksera. Do mascarpone dodać ubite żółtka i krótko zmiksować na gładką masę, tak aby była gęsta i puszysta.
-
biszkopty maczać z dwóch stron w kawie, zanurzając je na około 2 sekundy. Układać na dnie pucharków
-
biszkopty przykryć warstwą kremu(można zrobić parę warstw, ale ostatnią warstwą ma być krem.)
-
wstawić do lodówki na około 3 godziny do schłodzenia lub na całą noc jeśli masa wyszła nam trochę rzadka. Przed podaniem wierzch posypać kakao.
Skomentuj artykuł