Ciasto raffaello - pyszne, efektowne i bez pieczenia
(fot. Andrzej Sochacki)
s. Anastazja
Potrzebujesz przyrządzić efektowne ciasto a pieczenie nie jest twoją mocną stroną? Zaskocz swoich gości wspaniałym Raffaello wg przepisu Siostry Anastazji.
Składniki:
-
2 i 1/2 szklanki słodkiego mleka
-
3 żółtka
-
2 łyżki mąki pszennej
-
3 łyżki mąki ziemniaczanej
-
1 cukier waniliowy
-
1 pełna szklanka cukru kryształu
-
30 dag masła
-
25 dag kokosu
-
4 paczki herbatników
-
1 szklanka adwokatu lub spirytus do smaku
Wykonanie:
W 1/2 szklanki mleka roztrzepać żółtka, mąkę pszenną i ziemniaczaną. 2 szklanki mleka zagotować z cukrem, dodać rozprowadzoną mąkę z żółtkami i ugotować z tego budyń.
Masło utrzeć, dodając po 1 łyżce przestudzonego budyniu. Na końcu dodać kokos i adwokat lub spirytus.
Na desce położyć papier do ciasta, na nim rozłożyć 1 paczkę herbatników (10 dag), nałożyć masę i znów herbatniki - mają być 4 warstwy. Na wierzch wyłożyć krem i posypać kokosem. Włożyć do lodówki i lekko przykryć folią.
Smacznego!
Tworzymy DEON.pl dla Ciebie
Tu możesz nas wesprzeć.
Skomentuj artykuł