Ciasto raffaello - pyszne, efektowne i bez pieczenia

Ciasto raffaello - pyszne, efektowne i bez pieczenia
(fot. Andrzej Sochacki)
s. Anastazja

Potrzebujesz przyrządzić efektowne ciasto a pieczenie nie jest twoją mocną stroną? Zaskocz swoich gości wspaniałym Raffaello wg przepisu Siostry Anastazji.

Składniki:

  • 2 i 1/2 szklanki słodkiego mleka
  • 3 żółtka
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 cukier waniliowy
  • 1 pełna szklanka cukru kryształu
  • 30 dag masła
  • 25 dag kokosu
  • 4 paczki herbatników 

  • 1 szklanka adwokatu lub spirytus do smaku

Wykonanie:

W 1/2 szklanki mleka roztrzepać żółtka, mąkę pszenną i ziemniaczaną. 2 szklanki mleka zagotować z cukrem, dodać rozprowadzoną mąkę z żółtkami i ugotować z tego budyń.

Masło utrzeć, dodając po 1 łyżce przestudzonego budyniu. Na końcu dodać kokos i adwokat lub spirytus.

Na desce położyć papier do ciasta, na nim rozłożyć 1 paczkę herbatników (10 dag), nałożyć masę i znów herbatniki - mają być 4 warstwy. Na wierzch wyłożyć krem i posypać kokosem. Włożyć do lodówki i lekko przykryć folią.

Smacznego!

Tworzymy DEON.pl dla Ciebie
Tu możesz nas wesprzeć.

Skomentuj artykuł

Ciasto raffaello - pyszne, efektowne i bez pieczenia
Wystąpił problem podczas pobierania komentarzy.
Nikt jeszcze nie skomentował tego wpisu.