Rogaliki krucho-drożdżowe
(fot. deon.pl)
slo / s. Anastazja
Szczypta duchowej słodyczy z gwarancją wprost od s. Anastazji. Skąd ta pewność? Ponieważ wszystkie potrawy sprawdza, a następnie testuje je na ojcach jezuitach, mieszkających w Domu Pisarzy w Krakowie. To właśnie dla nich gotuje i oni pierwsi oceniają smak jej wypieków.
Składniki:
- 1 kg mąki,
- 2 kostki margaryny, 10 dag drożdży,
- 1 proszek do pieczenia,
- 4 jajka,
- 1/2 szklanki letniego mleka,
- 5 łyżek kwaśnej śmietany, 5 łyżek cukru kryształu,
- 1 łyżeczka soli.
Wykonanie ciasta:
- Drożdże rozpuścić w mleku z cukrem i 2 łyżkami mąki. Odstawić do wyrośnięcia.
- Margarynę wymieszać z mąką, dodać drożdże, pozostałe składniki i krótko wyrobić ciasto (ciasto ma być gęste i podrosnąć po wyrobieniu).
- Pozostawić ciasto do wyrośnięcia.
- Gdy podwoi swoją objętość, rozwałkować.
- Wykrawać trójkąty, smarować nadzieniami i zawijać w rogaliki.
- Rogaliki układać na blasze do pieczenia.
- Piec w temp. 150- 160°C przez 20-30 min.
Smacznego
Więcej przepisów w książce: 103 ciasta siostry Anastazji - Anastazja Pustelnik FDC
Tworzymy DEON.pl dla Ciebie
Tu możesz nas wesprzeć.
Skomentuj artykuł