Rogaliki krucho-drożdżowe

Rogaliki krucho-drożdżowe
(fot. deon.pl)
slo / s. Anastazja

Szczypta duchowej słodyczy z gwarancją wprost od s. Anastazji. Skąd ta pewność? Ponieważ wszystkie potrawy sprawdza, a następnie testuje je na ojcach jezuitach, mieszkających w Domu Pisarzy w Krakowie. To właśnie dla nich gotuje i oni pierwsi oceniają smak jej wypieków.

Składniki:

DEON.PL POLECA

  • 1 kg mąki,
  • 2 kostki margaryny, 10 dag drożdży,
  • 1 proszek do pieczenia,
  • 4 jajka,
  • 1/2 szklanki letniego mleka,
  • 5 łyżek kwaśnej śmietany, 5 łyżek cukru kryształu,
  • 1 łyżeczka soli.

Wykonanie ciasta:

  1. Drożdże rozpuścić w mleku z cukrem i 2 łyżkami mąki. Odstawić do wyrośnięcia.
  2. Margarynę wymieszać z mąką, dodać drożdże, pozostałe składniki i krótko wyrobić ciasto (ciasto ma być gęste i podrosnąć po wyrobieniu).
  3. Pozostawić ciasto do wyrośnięcia.
  4. Gdy podwoi swoją objętość, rozwałkować.
  5. Wykrawać trójkąty, smarować nadzieniami i zawijać w rogaliki.
  6. Rogaliki układać na blasze do pieczenia.
  7. Piec w temp. 150- 160°C przez 20-30 min.

Smacznego

Więcej przepisów w książce: 103 ciasta siostry Anastazji - Anastazja Pustelnik FDC

Tworzymy DEON.pl dla Ciebie
Tu możesz nas wesprzeć.

Skomentuj artykuł

Rogaliki krucho-drożdżowe
Wystąpił problem podczas pobierania komentarzy.
Nikt jeszcze nie skomentował tego wpisu.