Słodka Teściowa

Słodka Teściowa
(fot. Andrzej Sochacki)
S. Anastazja / DEON.pl / apio

Dziś "Słodka Teściowa" siostry Anastazji, czyli jeszcze jeden powód, by się nie odchudzać.

Przepis na biszkopt ciemny

  • 6 jaj
  • 1 szklanka cukru kryształu
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 2-3 łyżeczki kakao

 Białka ubić na sztywno, dodać cukier i żółtka. Dodać mąkę zmieszaną z proszkiem, na końcu kakao i lekko wymieszać. Wylać na formę do pieczenia. Piec w temp. 160-180°C ok. 30-40 min.

Przepis na cisto makowo-kokosowe

  • 5 białek
  • 1/2 szklanki cukrU
  • 10 dag wiórków kokosowych
  • 1/2 szklanki suchego maku
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Białka ubić na sztywną pianę. Dodać pozostałe składniki i lekko wymieszać. Piec w temp. 160-180'C ok. 30-40 min.

Przepis na masę

  • 5 żółtek
  • 1/2 szklanki kwaśnej śmietany
  • 1 cukier waniliowy
  • 25 dag masła
  • 6 łyżek cukru pudru
  • 1 l mleka

Mleko i cukier waniliowy zagotować i odstawić. Wymieszać żółtka ze śmietaną, wlać do mleka i zagotować. Odstawić na ok. 30 min. Odcedzić przez gęste sito. Utrzeć masło z cukrem, dodać uzyskany ser i wymieszać.

Uwaga: Można dodać, krojoną w kostkę, galaretkę, owoce, czekoladę, bakalie.

Wierzch ciasta

  • 1 duża paczka okrągłych biszkoptów
  • 2-3 jasne galaretki
  • rodzynki

Przełożenie ciasta

Ciemny biszkopt - masa - ciasto makowo-kokosowe - masa - ciemny biszkopt - masa - okrągłe biszkopty - na każdy biszkopt nałożyć rodzynkę - galaretka.

Poznaj więcej przepisów na ciasta Siostry Anastazji:

Tworzymy DEON.pl dla Ciebie
Tu możesz nas wesprzeć.

Skomentuj artykuł

Słodka Teściowa
Wystąpił problem podczas pobierania komentarzy.
Nikt jeszcze nie skomentował tego wpisu.