Jaja faszerowane na 5 sposobów
Na wielkanocne śniadanie proponujemy kilka rodzajów jaj faszerowanych. Pyszne i kolorowe, będą przysmakiem i ozdobą świątecznego stołu.
Składniki:
- jajka
- pieczarki
- szynka
- żółty ser
- puszka tuńczyka
- cebula czerwona
- koperek
- natka pietruszki
- ketchup
- masło
- majonez
- sól
- pieprz
Jajka ugotować na twardo. Ostudzić, obrać, przekroić na połówki i ostrożnie wydrążyć żółtka.
Przygotwać ulubiony farsz, bądź klika rodzajów (podajemy poniżej) i nadziać jajeczne miseczki. Dla ładnego wyglądu posypać zieleninką, ozdobić kleksem ketchupu lub plasterkiem rzodkiewki. Włożyć na godzinę do lodówki, aby jajka się schłodziły i "zestaliły".
Farsz pieczarkowy:
Umyć kilka pieczarek, pokroić w bardzo drobną kosteczkę i podsmażyć na maśle. Po wystudzeniu wymieszać razem z żółtkami, rozdrabniając masę widelcem. Dodać majonez i przyprawy.
Farsz serowy:
Ser żółty zetrzeć na tarce z drobnymi oczkami. Zmieszać z żółtkiem i majonezem. Przyprawić do smaku.
Farsz tuńczykowy:
Drobno posiekać czerwoną cebulę, odsączyć tuńczyka, wymieszać wszystko z żółtkami. Dodać majonez, przyprawić pieprzem i solą.
Farsz szynkowy:
Szynkę drobniutko posiekać. Dodać ugotowane żółtka i przyprawy. Wymieszać z ketchupem.
Farsz ziołowy:
Żółtka zmieszać z posiekanym koperkiem, szczypiorkiem i natką pietruszki. Połączyć z majonezem, doprawić solą i pieprzem.
Wesołego Alleluja!
Skomentuj artykuł