Wyśmienita Brazylianka wg przepisu S. Anastazji

Wyśmienita Brazylianka wg przepisu S. Anastazji
(fot. Andrzej Sochacki)
S. Anastazja / DEON.pl / apio

Na weekendowe łasuchowanie polecamy wspaniałą Brazyliankę wg przepisu Siostry Anastazji.

  • 50 dag mąki
  • 2 jajka
  • 10 dag margaryny
  • 4 łyżki miodu płynnego
  • 2 łyżeczki sody
  • 30 dag cukru pudru
  • 10 łyżek kwaśnej śmietany

Wszystkie składniki wymieszać i zarobić ciasto (jeżeli ciasto jest miękkie, śmietana nie jest konieczna).
Podzielić na 3 części i piec każdy placek w temp. 200'C przez 20 min.

  • 1 szklanka mleka
  • 10 dag cukru
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 15 dag masła
  • 1 cukier waniliowy

Z mleka, cukru, wanilii i mąki ugotować budyń.
Masło utrzeć, dodać przestudzony budyń i dobrze wymieszać.

JABŁKA

  • 1 kg jabłek
  • 1 galaretka owocowa

Usmażyć jabłka starte na tarce o dużych oczkach.

Dodać galaretkę rozpuszczoną w 1/4 szklanki wrzącej wody.

Przełożenie placka:
Ciasto - krem - ciasto - jabłka (lub marmolada) - ciasto -polewa.

Tworzymy DEON.pl dla Ciebie
Tu możesz nas wesprzeć.

Skomentuj artykuł

Wyśmienita Brazylianka wg przepisu S. Anastazji
Wystąpił problem podczas pobierania komentarzy.
Nikt jeszcze nie skomentował tego wpisu.