Przepis na piernik tradycyjny siostry Anastazji
(fot. Andrzej Sochacki)
S. Anastazja / DEON.pl / apio
Wszystkim polecamy wyśmienity piernik tradycyjny siostry Anastazji.
Ciasto:
- 3 jajka
- 1 i 1/2 szklanki cukru
- 3 szklanki mąki
- 20 dag miodu płynnego
- 1 szklanka kwaśnej śmietany
- 2 łyżki zimnej wody
- 20 dag margaryny
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- przyprawa do piernika
- 1 łyżka kakao
Margarynę ucierać z cukrem, dodając żółtka, miód, wodę, śmietanę, mąkę zmieszaną z sodą, kakao, przyprawą do piernika.
Z białek ubić pianę i delikatnie wymieszać z ciastem. Wyłożyć ciasto do foremki. Piec w temp. 150-160 stopni przez ok. 40-60 min.
Po upieczeniu polać polewą czekoladową. Można ozdobić kokosem lub drobno posiekanymi orzechami włoskimi. Smacznego!
Poznaj więcej przepisów na ciasta Siostry Anastazji:
Tworzymy DEON.pl dla Ciebie
Tu możesz nas wesprzeć.
Skomentuj artykuł