5 najlepszych przepisów na sylwestrowe dania
Wielkimi krokami zbliża się koniec roku i noc sylwestrowa. Specjalnie na tę okazję przygotowaliśmy dla was 5 najlepszych dań i przekąsek, które możecie przygotować dla waszych najbliższych lub gości. O pomoc poprosiliśmy kulinarną mistrzynię - siostrę Anastazję. Zobaczcie, co dla was przygotowała.
1. Sałatka z brokułami
(fot. sxc.hu)
Składniki:
- 1/2 kg mrożonych lub świeżych brokułów
- 4 jajka
- 30 dag marchewki
- 1 puszka zielonego groszku
- 3 pomidory
- 2 łyżki majonezu
- 2-3 łyżki kwaśnej śmietany
- sól
- pieprz
- Brokuły gotować w osolonej wodzie przez ok. 3 min. (mrożone krócej), delikatnie odlać wodę, przestudzić, podzielić na mniejsze różyczki.
- Jajka ugotować na twardo, podzielić na ósemki.
- Ugotowaną marchewkę pokroić w kostkę, pomidory sparzyć, obrać ze skórki, podzielić na ósemki.
- Wszystko delikatnie wymieszać, dodać groszek, sól, pieprz, majonez, śmietanę i doprawić.
(fot. Bogdan Całka SJ, Andrzej Sochacki)
Składniki:
- 1 średnia główka sałaty lodowej
- 30 dag filetu z indyka
- 1 puszka kiełków sojowych
- 1 mała puszka mandarynek
- 1 pęczek koperku
- 1-2 łyżki mąki pszennej
- 1/3 szklanki oleju
- sos sałatkowy
- sól
- pieprz
Sos sałatkowy
- 3 łyżki przegotowanej wody
- 3 łyżki oliwy
- 1-2 łyżki soku z cytryny
- musztarda do smaku
- drobno pokrojony koperek
- sól, pieprz
Podane składniki wymieszać i doprawić do smaku.
Wykonanie:
- Liście sałaty oczyścić i rozdrobnić.
- Filet z indyka pokroić w paski, doprawić do smaku, obtoczyć w mące i usmażyć na oleju.
- Koperek drobno posiekać.
- Składniki wymieszać, dodać odcedzone kiełki, mandarynki i sos sałatkowy, przygotowany wg przepisu.
- Ponownie delikatnie wymieszać i doprawić.
Przepis pochodzi z książki: 123 sałatki i surówki Siostry Anastazji
3. Sałatka brokułowa z bambusem i orzechami
(fot. Bogdan Całka SJ, Andrzej Sochacki)
Składniki:
- 1 brokuł
- 10-15 dag orzechów laskowych lub włoskich
- 1 puszka pędów bambusa
- 1 mały jogurt naturalny
- 1-2 łyżki majonezu
- 1 łyżka masła
- odrobina kwasku cytrynowego
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
- Brokuły oczyścić i ugotować w osolonej wodzie z dodatkiem kwasku cytrynowego.
- Przestudzić i podzielić na różyczki.
- Orzechy pokroić i podsmażyć na maśle. Przestudzić.
- Połączyć składniki, dodać pędy bambusa, majonez i jogurt.
- Wymieszać i doprawić do smaku. Dekoracyjnie rozłożyć na półmisku.
- 6 pojedynczych filetów z piersi kurczaka
- 10 dag startego sera żółtego
- 10-15 dag pokrojonego w krążki pora
- 6 plastrów sera żółtego
- 1 mały słoiczek majonezu
- 2-3 łyżki keczupu
- 2-3 łyżki oliwy
- pieprz
- sól
Przygotowanie:
- Filety oczyścić, posolić i popieprzyć.
- Każdy przeciąć wzdłuż i delikatnie rozbić.
- Na dno blaszki wlać oliwę, rozłożyć połówki fileta, każdy posypać startym serem wymieszanym z pokrojonym porem.
- Przykryć pozostałymi połówkami fileta.
- Wierzch każdego przykryć plastrem żółtego sera. Na każdą część nałożyć majonez wymieszany z keczupem.
- Piec w piekarniku ok. 30 min.
-
Podawać np. z pieczonymi ziemniaczkami na dekoracyjnie przybranym półmisku.
Ciasto I
- 7 jaj
- 5 łyżek mąki pszennej
- 2 łyżki kakao
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 3/4 szklanki cukru pudru
Ubić białka z cukrem, dodać żółtka, a na końcu mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao. Ciasto upiec i przekroić na dwie części.
Ciasto II
- 25 dag mielonych orzechów
- 3/4 szklanki cukru pudru
- 1 łyżka mąki pszennej
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 5 białek
Ubić białka z cukrem, dodać orzechy i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Upiec ciasto.
Masa
- 5 żółtek
- 1/2 szklanki mleka
- 1/2 szklanki cukru kryształu
- 1 i 1/2 kostki masła
Żółtka roztrzepać z mlekiem i cukrem, zagotować, ciągle mieszając. Masło utrzeć, dodając przestudzoną masę żółtkową (można do smaku dodać spirytus).
Dodatki
- 1 puszka słodkiego mleka skondensowanego (gotowanego przez ok. 3 godz.)
- 3-4 łyżki krojonych orzechów
- wiórki czekoladowe
Przełożenie ciasta
Ciasto I (część) - 3/4 masy - ciasto II - mleko skondensowane - druga część ciasta I - pozostała masa na wierzch. Posypać orzechami lub startą czekoladą.
Skomentuj artykuł