Spróbuj deser ze Szkocji
(fot. pixabay.com)
Przepis na tradycyjną szkocką Cranachane.
Składniki:
- 200 ml śmietany kremówki
- 70 g płatków owsianych
- 120 g cukru
- 400 g malin
- 2 - 3 łyżki whisky
Sposób przygotowania:
Płatki owsiane wstawiamy na blasze wyłożonej pergaminem do nagrzanego do 150 stopni piekarnika. Zapiekamy z nawiewem przez około 20 minut.
1 łyżkę odkładamy do dekoracji, resztę skrapiamy whisky i odstawiamy na kilka godzin, najlepiej na noc.
Maliny zasypujemy 60 g cukru, gotujemy około 10-15 minut, aż woda trochę odparuje. Mielimy, przecieramy przez sito. Studzimy.
Ubijamy śmietankę z pozostałym cukrem. Dodajemy do niej płatki owsiane, mieszamy dokładnie.
W szklankach układamy warstwami maliny i śmietankę. Wierzch posypujemy płatkami, wstawiamy do lodówki na minimum 2 godziny.
Smacznego!
Tworzymy DEON.pl dla Ciebie
Tu możesz nas wesprzeć.
Skomentuj artykuł