Dżem z czarnej porzeczki - spiżarnia S. Anastazji
Dżem z czarnej porzeczki, pyszny, kwaskowy, doskonały jako dodatek do pieczywa, ciast, kremów, deserów oraz przepyszny jako dodatek do mięs, dziczyzny, ryb i jaj. Przepis ze spiżarni Siostry Anastazji.
Składniki:
- 1 kg czarnej porzeczki
- 80 dag cukru kryształu
Owoce oczyścić, umyć, wymieszać z cukrem i zmiksować. Napełnić słoiki. Dobrze zakręcone pasteryzować przez ok. 15-20 min.
Jako dodatek do pieczywa, ciast, kremów, deserów oraz przepyszny jako dodatek do mięs, dziczyzny, ryb i jaj.
Jak pasteryzować? Siostra Anastazja radzi:
Słoiki z przetworami pasteryzuje się przez ich gotowanie w dużym garnku, którego dno wyłożone jest płótnem lub specjalną dziurkowaną wkładką. Słoiki ustawia się w odstępach, aby gorąca woda między nimi swobodnie przepływała. Słoiki ustawia się w garnku z gorącą wodą tak, by były zanurzone w wodzie do ¾ ich wysokości. Po skończonej pasteryzacji ostrożnie wyjmujemy słoiki i stawiamy luźno na ściereczce do czasu przestygnięcia. Szczelność sprawdzamy na drugi dzień.
Skomentuj artykuł