Dżem z czarnej porzeczki - spiżarnia S. Anastazji

Dżem z czarnej porzeczki - spiżarnia S. Anastazji
(fot. Andrzej Sochacki)
S. Anastazja / DEON.pl / apio

Dżem z czarnej porzeczki, pyszny, kwaskowy, doskonały jako dodatek do pieczywa, ciast, kremów, deserów oraz przepyszny jako dodatek do mięs, dziczyzny, ryb i jaj. Przepis ze spiżarni Siostry Anastazji.

Składniki:

DEON.PL POLECA

  • 1 kg czarnej porzeczki
  • 80 dag cukru kryształu

Owoce oczyścić, umyć, wymieszać z cukrem i zmiksować. Napełnić słoiki. Dobrze zakręcone pasteryzować przez ok. 15-20 min.

Jako dodatek do pieczywa, ciast, kremów, deserów oraz przepyszny jako dodatek do mięs, dziczyzny, ryb i jaj.

Jak pasteryzować? Siostra Anastazja radzi:

Słoiki z przetworami pasteryzuje się przez ich gotowanie w dużym garnku, którego dno wyłożone jest płótnem lub specjalną dziurkowaną wkładką. Słoiki ustawia się w odstępach, aby gorąca woda między nimi swobodnie przepływała. Słoiki ustawia się w garnku z gorącą wodą tak, by były zanurzone w wodzie do ¾ ich wysokości. Po skończonej pasteryzacji ostrożnie wyjmujemy słoiki i stawiamy luźno na ściereczce do czasu przestygnięcia. Szczelność sprawdzamy na drugi dzień.

Wiecej przepisów na wyśmienite przetwory, ciasta i ciasteczka, zdrowe surówki i sałatki oraz wiele innych potraw znajdziesz w  poradnikach kulinarnych Siostry Anastazji - zobacz!

Tworzymy DEON.pl dla Ciebie
Tu możesz nas wesprzeć.

Skomentuj artykuł

Dżem z czarnej porzeczki - spiżarnia S. Anastazji
Wystąpił problem podczas pobierania komentarzy.
Nikt jeszcze nie skomentował tego wpisu.