Spróbuj konfitury z brzoskwini od siostry Anastazji
Polecamy przepis na pyszne konfitury z brzoskwiń. Warto przygotować je teraz i cieszyć się ich smakiem w czasie jesiennych i zimowych dni. Są świetnym dodatkiem do pieczywa, herbaty, ciast, kremów, galaretek oraz jako nadzienie naleśników.
Składniki:
- 1 kg brzoskwiń
- sok z 1 cytryny
- 50-60 dag cukru
Brzoskwinie umyć, sparzyć i obrać ze skórki. Pokroić w kostkę i skropić sokiem z cytryny. Czwartą część owoców odstawić, do pozostałej części dodać cukier, wymieszać i odstawić na 1 godz., po czym zagotować i po 10 min dodać pozostałą część brzoskwiń. Smażyć do zgęstnienia masy, następnie gorące konfitury przełożyć do słoików.
Pasteryzować jeszcze przez ok. 10 min.
Jak pasteryzować? Siostra Anastazja radzi:
Słoiki z przetworami pasteryzuje się przez ich gotowanie w dużym garnku, którego dno wyłożone jest płótnem lub specjalną dziurkowaną wkładką. Słoiki ustawia się w odstępach, aby gorąca woda między nimi swobodnie przepływała. Słoiki ustawia się w garnku z gorącą wodą tak, by były zanurzone w wodzie do ¾ ich wysokości. Po skończonej pasteryzacji ostrożnie wyjmujemy słoiki i stawiamy luźno na ściereczce do czasu przestygnięcia. Szczelność sprawdzamy na drugi dzień.
Skomentuj artykuł