Botwinka w słoiku - ze spiżarni S. Anastazji

Botwinka w słoiku - ze spiżarni S. Anastazji
(fot. Andrzej Sochacki)
10 lat temu
S. Anastazja / DEON.pl / apio

Botwinka. Zaprawmy ją teraz w słoikach, a będziemy mogli cieszyć podniebienie młodymi buraczkami przez cały rok. Doskonała na ciepło i zimno. Na barszczyk i chłodnik. Pyszna i zdrowa jako dodatek do sałatek. Przepis ze spiżarni Siostry Anastazji.

  • buraczki młode z listkami (do wolna ilość)
  • 1 cytryna
  • sól do smaku
  • oliwa (na każdy słoik 1 łyżeczka)
  • woda (dowolna ilość)

Buraczki umyć, oczyścić razem z listkami i pokroić. Wodę zagotować, posolić, dodać sok z cytryny i pokrojoną botwinkę. Chwilę gotować. Przełożyć do słoików, dodać do każdego 1 łyżeczkę oliwy. Dobrze zakręcić. Słoiki pasteryzować ok. 10-15 min. Przechowywać w chodnym i ciemnym miejscu.

Jak pasteryzować? Siostra Anastazja radzi:

Słoiki z przetworami pasteryzuje się przez ich gotowanie w dużym garnku, którego dno wyłożone jest płótnem lub specjalną dziurkowaną wkładką. Słoiki ustawia się w odstępach, aby gorąca woda między nimi swobodnie przepływała. Słoiki ustawia się w garnku z gorącą wodą tak, by były zanurzone w wodzie do ¾ ich wysokości. Po skończonej pasteryzacji ostrożnie wyjmujemy słoiki i stawiamy luźno na ściereczce do czasu przestygnięcia. Szczelność sprawdzamy na drugi dzień.

Tworzymy DEON.pl dla Ciebie
Tu możesz nas wesprzeć.

Skomentuj artykuł

Botwinka w słoiku - ze spiżarni S. Anastazji
Wystąpił problem podczas pobierania komentarzy.
Nikt jeszcze nie skomentował tego wpisu.