Jagnięcina na dwa sposoby z puree z marchewki

Jagnięcina na dwa sposoby z puree z marchewki
Jagnięcina na dwa sposoby z puree z marchewki (fot. Radisson Blu /DEON.pl)
Radisson Blu / DEON.pl

Oto jak się do niej zabrać...

  • Kotleciki z jagnięciny - 4 szt po 90 g
  • Mielona jagnięcina - 300 g
  • Duże ziemniaki - 4 szt
  • Marchewka - 250 g
  • Zielony groszek - 150 g
  • Posiekana świeża kolendra - 20 g
  • Pokrojona szalotka - 100 g
  • Masło - 100 g
  • Śmietana 32% - 50 ml
  • Świeży tymianek - 10 g
  • Czosnek - 1 szt
  • Kumin, suszone papryczki chilli, sól i pieprz do smaku

Obierz ziemniaki i wytnij z nich metalowym ringiem wałeczki w kształcie wieży.

Rozpuść 50 g masła na patelni, obsmaż ziemniaki na złoty kolor, dodaj czosnek, tymianek, sól i pieprz. Włóż do piekarnika rozgrzanego do 170 C na 20 minut.

Podsmaż szalotkę. Przełóż do garnka, dodaj pokrojoną marchewkę oraz wodę tak, aby delikatnie przykryła marchewkę. Gotuj, aż marchewka będzie miękka. Przełóż gotową marchewkę do blendera i zmiksuj na gładką masę. Dodaj pozostałe masło i śmietanę. Dopraw solą i pieprzem do smaku.

DEON.PL POLECA

Mieloną jagnięcinę wymieszaj z kolendrą, chilli, kuminem. Dodaj sól i pieprz do smaku. Uformuj z niej 4 małe kiełbaski. Usmaż na grillu kotleciki i kiełbaski z obu stron.

Podawaj w puree z marchewki, ziemniaczkami i zielonym groszkiem.

Tworzymy DEON.pl dla Ciebie
Tu możesz nas wesprzeć.

Skomentuj artykuł

Jagnięcina na dwa sposoby z puree z marchewki
Wystąpił problem podczas pobierania komentarzy.
Nikt jeszcze nie skomentował tego wpisu.