Rolada z indyka z rukolą i boczkiem
Jeśli macie ochotę na coś wyjątkowego, ciekawe, pomysłowe danie, którym zaskoczycie swoich bliskich - polecamy doskonałą roladę z indyka z rukolą i boczkiem. Podana na świeżych liściach rukoli, z pieczonymi ziemniaczkami ucieszy i podniebienie i oko.
- 1 filet z piersi indyka
- 5-6 cieniutkich plasterków boczku wędzonego
- 10 dag rukoli
- 1 ząbek czosnku
- 5 dag sera mozzarella
- sól, pieprz do smaku
- oliwa z oliwek
Umyć i osuszyć rukolę. Rozgrzać patelnię na średnim ogniu, dodać łyżkę oliwy z oliwek i przeciśnięty przez praskę czosnek. Po chwili dodać rukolę. Pozostawić na ogniu ok. 3 minuty. Gotować przez kolejne 3-5 minut, zdjąć z ognia i pozostawić do wystygnięcia.
Pierś z indyka rozpłaszczyć tłuczkiem, doprawić solą i pieprzem. Rozłożyć równomiernie na mięsie plastry boczku, następnie przygotowaną wcześniej rukolę, posypać startą mozzarellą. Zawinąć roladę, obwiązać bawełnianą nicią.
Roladę obsmażyć ze wszystkich stron na patelni, następnie przełożyć do naczynia żaroodpornego wraz z powstałym w czasie smażenia sosem, przykryć i piec w piekarniku rozgrzanym do 200'C przez ok. 1 godzinę. Pod koniec pieczenia ściągnąć przykrywkę, by rolada ładnie się zarumieniła.
Podawać z pieczonymi ziemniakami, na świeżych liściach rukoli.
Skomentuj artykuł