Sos chrzanowy z CK kuchni
(fot. freecandy13 / flickr.com)
"Biesiady kulinarne" / Wydawnictwo WAM
Niezbędny i przepyszny dodatek do gotowanych i pieczonych mięs. Polska specjalność w najlepszym wydaniu.
- 6 płaskich łyżek mąki
- 60 g masła
- 1 łyżka startej cebuli
- 2 szklanki zimnego mleka
- 2 łyżki utartego chrzanu
- 1 szklanka wywaru mięsnego (najlepiej cielęcego)
- 40 gram migdałów (najlepiej płatki)
- sól, pieprz
Zrób jasną zasmażkę z 40 gram masła, łyżki startej cebuli i mąki. Rozprowadź zasmażkę dwoma szklankami zimnego mleka i przez chwilę gotuj, stale mieszając.
2 łyżki utartego chrzanu wymieszaj z 20 gramami masła, chwilę trzymaj na ogniu i zalej szklanką wywaru mięsnego. Zagotuj, po czym połącz sos mleczny z wywarem. Dodaj sparzone i zmielone migdały (bez skórki). Przypraw solą i pieprzem.
Mięso podaj pokrojone w ukośne plastry w poprzek włókien. Sos podaj osobno.
Tworzymy DEON.pl dla Ciebie
Tu możesz nas wesprzeć.
Skomentuj artykuł