Rillettes z łososia z piklowanymi ogórkami
Rillettes z łososia z piklowanymi ogórkami (fot. Radisson Blu /DEON.pl)
Radisson Blu / DEON.pl
Rillettes z łososia z piklowanymi ogórkami - poleca Stanisław Bobowski, Szef Kuchni Radisson Blu.
- Świeży łosoś - 300 g
- Posiekane kapary - 20 g
- Drobno pokrojona szalotka - 40 g
- Posiekany szczypiorek - 20 g Creme fraiche - 50 g
- Świeży ogórek - 1 szt
- Sok z cytryny do smaku
- Sól morska,pieprz do smaku
- Zalewa do piklowania:
- Woda - 500 ml
- Ocet winny - 100 ml
- Cukier - 200 g
- Anyż gwiazdkowy - 1 szt
Ugotuj łososia na parze, następnie odstaw do ostygnięcia.
Pokrój cienko ogórek, posyp solą morską, odstaw na 10 minut. Wymieszaj ocet z wodą, dodaj anyż i cukier. Gotuj przez 10 minut. Następnie dodaj ogórek i znów gotuj przez 10 minut. Wyciągnij ogórek I odstaw do ostygnięcia.
Do łososia dodaj kapary, szalotkę, szczypiorek, creame fraiche, sok z cytryny, sól i pieprz. Delikatnie wymieszaj.
Podawaj z piklowanymi ogórkami. Skrop oliwą z oliwek
Tworzymy DEON.pl dla Ciebie
Tu możesz nas wesprzeć.
Skomentuj artykuł