Łosoś w ziołowej skorupce
(fot. elana's pantry / flickr.com)
kz
Przepis na łososia w ziołowej skorupce.
SKŁADNIKI:
- 4 filety ze świeżego łososia norweskiego ze skórą (po 20 dag)
- pęczek świeżych ziół (pietruszka, szczypiorek, estragon)
- 2 łyżeczki oliwy
- 2 łyżki bułki tartej
- żółtko
- sól
- świeżo mielony czarny pieprz
SKŁADNIKI NA MARYNATĘ:
- 1/2 szklanki oliwy
- kilka gałązek tymianku cytrynowego
- 2 ząbki czosnku
- sól
- pieprz
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Tymianek posiekać. Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę. Łososia umyć, osuszyć, zamarynować w oliwie z czosnkiem oraz tymiankiem cytrynowym.
Oprószyć solą i pieprzem, odstawić do lodówki na 2 godz.
Zioła zblanszować we wrzątku przez 30 s, po czym zanurzyć w zimnej wodzie.
Zmiksować je na gładką masę, osączyć na sitku z nadmiaru wody, wymieszać z bułką tartą i łyżeczką oliwy, doprawić do smaku solą oraz pieprzem.
Łyżkę oliwy rozprowadzić na tacce aluminiowej, ułożyć na niej łososia skórą do dołu, wierzch posmarować roztrzepanym żółtkiem i zmiksowanymi ziołami.
Łososia przykryć od góry drugą tacką aluminiową i piec ok. 10 min.
Tworzymy DEON.pl dla Ciebie
Tu możesz nas wesprzeć.
Skomentuj artykuł