Łosoś w ziołowej skorupce

Łosoś w ziołowej skorupce
(fot. elana's pantry / flickr.com)
kz

Przepis na łososia w ziołowej skorupce.

SKŁADNIKI:

  • 4 filety ze świeżego łososia norweskiego ze skórą (po 20 dag)
  • pęczek świeżych ziół (pietruszka, szczypiorek, estragon)
  • 2 łyżeczki oliwy
  • 2 łyżki bułki tartej
  • żółtko
  • sól
  • świeżo mielony czarny pieprz

SKŁADNIKI NA MARYNATĘ:

DEON.PL POLECA

  • 1/2 szklanki oliwy
  • kilka gałązek tymianku cytrynowego
  • 2 ząbki czosnku
  • sól
  • pieprz

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Tymianek posiekać. Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę. Łososia umyć, osuszyć, zamarynować w oliwie z czosnkiem oraz tymiankiem cytrynowym.

Oprószyć solą i pieprzem, odstawić do lodówki na 2 godz.
Zioła zblanszować we wrzątku przez 30 s, po czym zanurzyć w zimnej wodzie.

Zmiksować je na gładką masę, osączyć na sitku z nadmiaru wody, wymieszać z bułką tartą i łyżeczką oliwy, doprawić do smaku solą oraz pieprzem.
Łyżkę oliwy rozprowadzić na tacce aluminiowej, ułożyć na niej łososia skórą do dołu, wierzch posmarować roztrzepanym żółtkiem i zmiksowanymi ziołami.

Łososia przykryć od góry drugą tacką aluminiową i piec ok. 10 min.

Tworzymy DEON.pl dla Ciebie
Tu możesz nas wesprzeć.

Skomentuj artykuł

Łosoś w ziołowej skorupce
Wystąpił problem podczas pobierania komentarzy.
Nikt jeszcze nie skomentował tego wpisu.