Placki ziemniaczane z łososiem i śmietaną
(fot. Magda's Cauldron / flickr.com)
slo
Jesień to dobra pora placki ziemniaczane. Placki to prosta, klasyczna potrawa, którą można urozmaicić różnymi dodatkami - dziś proponujemy je z wędzonym łososiem i śmietaną.
Składniki:
- 8 ziemniaków
- 2 średnie cebule
- 4 łyżki mąki
- 1 jajko
- łyżka soli
- łyżeczka pieprzu
- olej do smażenia
- gęsta śmietana 18%
- plastry wędzonego łososia
- zielenina do przybrania
Sposób przygotowania:
- Ziemniaki obieramy i ścieramy na tarce o drobnych oczkach.
- Obieramy cebulę i również ścieramy na tarce, następnie mieszamy z ziemniakami.
- Dodajemy jajko i mąkę, przyprawiamy solą i pieprzem. Wszystko dokładnie mieszamy.
- Na rozgrzaną patelnię nakładamy cienką warstwę ciasta i smażymy z obu stron.
- Każdy jeden placek przystrajamy śmietaną i plastrami łososia. Podajemy na gorąco.
Smacznego!
Tworzymy DEON.pl dla Ciebie
Tu możesz nas wesprzeć.
Skomentuj artykuł