Placki ziemniaczane z łososiem i śmietaną

Placki ziemniaczane z łososiem i śmietaną
(fot. Magda's Cauldron / flickr.com)
slo

Jesień to dobra pora placki ziemniaczane. Placki to prosta, klasyczna potrawa, którą można urozmaicić różnymi dodatkami - dziś proponujemy je z wędzonym łososiem i śmietaną.

Składniki:

DEON.PL POLECA

  • 8 ziemniaków
  • 2 średnie cebule
  • 4 łyżki mąki
  • 1 jajko
  • łyżka soli
  • łyżeczka pieprzu
  • olej do smażenia
  • gęsta śmietana 18%
  • plastry wędzonego łososia
  • zielenina do przybrania

Sposób przygotowania:

  • Ziemniaki obieramy i ścieramy na tarce o drobnych oczkach.
  • Obieramy cebulę i również ścieramy na tarce, następnie mieszamy z ziemniakami.
  • Dodajemy jajko i mąkę, przyprawiamy solą i pieprzem. Wszystko dokładnie mieszamy.
  • Na rozgrzaną patelnię nakładamy cienką warstwę ciasta i smażymy z obu stron.
  • Każdy jeden placek przystrajamy śmietaną i plastrami łososia. Podajemy na gorąco.
     

Smacznego!

Tworzymy DEON.pl dla Ciebie
Tu możesz nas wesprzeć.

Skomentuj artykuł

Placki ziemniaczane z łososiem i śmietaną
Wystąpił problem podczas pobierania komentarzy.
Nikt jeszcze nie skomentował tego wpisu.