Placki ziemniaczane po węgiersku - z gulaszem
Chrupiące placki ziemniaczane z ostrym mięsno-paprykowym gulaszem. Pożywne i rozgrzewające. Genialne na obiad, kolację czy spotkanie w towarzyskim gronie. Polecamy!
Gulasz
- 60 dag mięsa wieprzowego: od szynki lub łopatki
- 3 papryki różnokolorowe
- 1 marchewka
- 1 cebula biała
- 1 cebula czerwona
- 1 ząbek czosnku
- 2 liście laurowe
- kilka ziaren ziela angielskiego
- przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka, chili, papryka ostra
- 2 łyżeczki przecieru pomidorowego
- 2 łyżki mąki
- 3 łyżki oleju
Mięso opłukać, pokroić w kostkę, podsmażyć na oleju aż się zrumieni i przełożyć do rondelka albo brytfanki.
Czosnek przecisnąć przez praskę, cebulę pokroić w pół talarki, marchewkę pokroić w drobne słupki. Paprykę oczyścić z gniazd nasiennych i pokroić w paseczki.
Na patelni, na tłuszczu po smażeniu mięsa, podsmażyć czosnek, cebulkę. Następnie dorzucić marchew i połowę pokrojonej papryki. Przesmażyć chwilę warzywa i przełożyć do mięsa. Podlać wodą, dołożyć przecier pomidorowy, liście laurowe i ziele angielskie. Dodać przyprawy pamiętając o tym, że gulasz powinien być dosyć ostry, a więc sporo ostrej papryki.
Dusić ok. 40 minut, aż mięso będzie miękkie. Pod koniec duszenia dodać pozostałą paprykę, aby się nie rozgotowała.
Mąkę dobrze rozprowadzić w niewielkiej ilości zimnej wody (tak, aby nie było grudek) i zaprawić sos. Sos powinien być dosyć gęsty. Można podbić też sos śmietaną.
Placki ziemniaczane
- 1,5 kg ziemniaków
- 1 duża cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2-3 łyżki mąki pszennej
- 2 jajka
- sól
- pieprz
Ziemniaki obrać, zetrzeć na tarce o drobnych oczkach (tarte ręcznie są najsmaczniejsze). Dodać startą cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek, jajka, makę, sól i pieprz. Dobrze wymieszać.
Placki smażyć na tłuszczu rumieniąc z obydwu stron. Ważne by uformować duże okrągłe placki.
Nałożyć placki na talerze, składając je na pół, nakładając nieco gulaszu do środka i polewając nim wierzch złożonego placka. Ozdobić kleksem śmietany i zieleniną.
Skomentuj artykuł