Bogracz - potrawa wskrzesicielka
Bogracz (bogrács gulyás) to popularna potrawa na Węgrzech przygotowywana w żeliwnym kociołku nad paleniskiem, w restauracjach podaje się ją w małym kociołku podgrzewanym od spodu lampką spirytusową albo elektrycznie.
Słowo bogracz (bogrács) po węgiersku znaczy kociołek, tak więc bogracz gulasz to gulasz z kociołka, chociaż to, co w Polsce nazywamy gulaszem bardziej przypomina węgierską potrawę o nazwie : Pörkölt.
W domowym sposobie wykonania bogracza panuje wolna amerykanka - tylko podstawowe składniki, jak : smalec, cebula, mięso i papryka muszą zostać zachowane. Dla wtajemniczonych - borgacz to zupa - wskrzesicielka.
- 1/2 kg mięsa wołowego,
- 2 cebule,
- 20 dag pieczarek,
- 2 jajka,
- 3-4 łyżki mąki pszennej,
- 1-2 łyżki przecieru pomidorowego,
- sól,
- pieprz,
- vegeta,
- papryka w proszku,
- tłuszcz.
Mięso wołowe pokroić w paseczki, posolić. Główkę cebuli pokroić w kostkę i chwilę smażyć na tłuszczu razem z mięsem. Podlać wodą lub rosołem, dusić.
Pieczarki pokroić i udusić z drugą cebulą. Z jajek i mąki pszennej zarobić ciasto na lane kluski i osobno ugotować.
Usmażone mięso, pieczarki i lane kluski połączyć, dodać wody lub rosołu (w zależności od potrzeby), przecier pomidorowy, przyprawy i doprawić na ostro. Można zagęścić śmietaną i mąką.
Życzymy smacznego!
Przepis pochodzi z książki: 173 SPECJAŁY SIOSTRY ANASTAZJI
Skomentuj artykuł